Ticu Lăcătuşu – după peripeţii, erupţii vulcanice şi rezervări pierdute, în sfârşit în Groenlanda

04 05. 2010, 11:00

Pe 20 aprilie seara cei doi români au ajuns în Copenhaga, cu maşina, unde aeroportul era închis de două zile, fiind cel mai afectat de erupţia vulcanului islandez. Abia pe data de 23 aprilie, au reuşit să se îmbarce spre Reykjavik, trei zile mai târziu decât programat. Însă problema majoră o reprezenta absenţa echipamentului, trimis din România printr-un zbor cargo, blocat undeva pe traseu. Pe 24 aprilie zborul din Islanda către Groenlanda a fost amânat şi el la rândul său. Deja erau necesare două reprogramări ale zborului cu elicopterul în Groenlanda: Kulusuk-Tasiilaq şi Tasiilaq-Isortoq.

Pe 26 aprilie, după multiple reprogramări, aşteptări şi incertitudini, Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au păşit pe pământ groenlandez. Însă problema echipamentului nu era rezolvată. "In sfirsit in Groenlanda! Suntem la Tasiilak. Nici urma de cargo. Poate miercuri. Am aminat elicopterul catre Isortoq pentru joi. Pina atunci ne aclimatizam aici, mai luam ceva provizii, foto/video. Locuitorii de aici, de pe coasta de Est sunt terorizati de 2 ursi polari care dau tircoale. Am luat deja 4 sanii lasate de prietenul Hans Christian si am gasit chiar o pusca americana. O cumparam miine. ", relata prin sms Ticu Lăcătuşu în ziua de 26 aprilie.

Abia pe data de 28 lucrurile au început să se stabilizeze, astfel încât zborul cu elicopterul urma să aibă loc în ziua următoare. " Suntem de 2 zile la Tasiilaq, o insula inghetata pe coasta de est a Groenlandei, cu aproximativ 1900 de locuitori. Peisajul este de vis, oriunde te uiti, esti inconjurat de munti. Vremea e buna, -5oC cu soare. Maine zburam (probabil!) cu heli la Isortoq, cea mai mica asezare din districtul Ammasilaq, cu numai 100 de locuitori. Ieri ne-am montat legaturi noi pe skiuri si am urcat un varf apropiat pentru antrenament.", povestea din nou Lăcătuşu prin sms.

Pe data de 29 a început adevărata provocare, traversarea propriu-zisă. Pe 1 şi 2 mai alpiniştii români lăsaseră în spate aventurile cu vulcani şi zboruri amânate pentru a da piept cu ninsoarea, ceaţa, frigul şi cele 90 de kilograme de echipament ale fiecăruia. "Ceata deasa, atmosfera laptoasa, cu o vizibilitate mai mica de 30 metri. Ieri am mers pina la 18.30 dar, din cauza ninsorii am facut doar 7 km. Muntii de pe coasta de Est au ramas in spate dar suprafata este inca rugoasa, se urca si se coboara printre fiorduri. Temp a cresct spre 0 grade si am reusit sa dormim putin. Suntem la 1168m alt. GPS N65grade50.408' ", sună cel mai recent sms trimis de alpiniştii români.

Afla totul despre cea mai mare expeditie romaneasca din toate timpurile si urmareste jurnalul expeditiei!

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: