NASA duce in spatiu marul lui Newton

11 05. 2010, 11:09

Nimeni nu poate spune cu exactitate cand si daca marul a cazut efectiv in capul unuia dintre parintii stiintei moderne, dar copacul care i-a inspirat lui Newton Legea Gravitatiei este considerat in Marea Britanie o relicva istorico-stiintifica atat de valoroasa incat o bucata din el este pastrata in arhivele Societatii Regale din Londra.

Acum, cu ocazia celei de-a 350-a aniversari a Royal Society, una dintre cele mai importante institutii stiintifice din lume, si in onoarea lui Isaac Newton, bucata de lemn va zbura in spatiu. Cum s-a intamplat de altfel intr-una dintre misiunile recente ale NASA si cu ocheanul lui Galileo Galilei, si copacul lui Newton va avea privilegiul de a fi dus pe Statia Spatiala Internationala. O vor face astronautii de la NASA care iau parte la misiunea STS-132, ce va fi lansata de la Cape Canaveral, Florida, in data de 14 mai.

Asadar, vineri, astronautul scotian Piers Sellers, caruia i-a fost incredintata pretioasa bucata de lemn, o va duce la bordul navetei Atlantis. Printre baterii si restul materialului destinat ISS, va exista si o sectiune dedicata veneratului om de stiinta englez. ''Suntem desigur fericiti sa luam cu noi aceasta bucata din marul lui Sir Isaac Newton. In acest mod, marul va putea experimenta si ceea ce inseamna lipsa gravitatiei", a glumit Sellers. Lemnul va ramane in spatiu 12 zile, perioada dedicata misiunii. "Sunt sigur ca Sir Isaac sar fi fost fericit sa asite la aceasta calatorie. Si sa constate ca acolo sus, marul lui nu ar fi cazut niciodata din pom", a mai adaugat astronautul scotian.

Sursa: ANSA

CITESTE SI: