Prima pagină D:News

Un vanator de fosile a descoperit o uriasa reptila zburatoare

Redactia Descopera.ro | 05.12.2010 | ● Vizualizări: 248
Un vanator de fosile a descoperit o uriasa reptila zburatoare     paleontologie, dinozaur, pterozaur, fosila, mandibula, dinte, zbor, reptila + zoom
Galerie foto (1)

O fosila apartinand unui pterosaur de mari dimensiuni, care a trait in urma cu cca. 95 milioane de ani, a fost gasita pe un santier de constructii din apropiere de orasul Dallas, SUA.

Fosila e reprezentata de o mandibula aproape completa, cu lungimea de 35 cm.

Examinand osul, specialistii de la Muzeul de Paleontologie Shuler, din Dallas, SUA, au constatat ca acesta ar fi purtat 54 de dinti; au estimat, astfel, ca animalul ar fi avut peste 100 de dinti pe ambele maxilare.

Mandibula apartine unui pterozaur de mari dimensiuni - avand anvergura de aproape trei metri -, dintr-o specie necunoscuta anterior; noua specie a fost denumita Aetodactylus halli.

Pterozaurii au fost un grup de reptile zburatoare - primele vertebrate capabile de zbor - care, aparute spre sfarsitul perioadei triasice (in urma cu peste 200 de milioane de ani) au dominat cerul pana la sfarsitul Cretacicului (acum 65 de milioane de ani), cand au disparut, probabil cam in acelasi timp cu dinozaurii.

Sursa: REX Features

CITESTE SI: