Prima pagină D:News

Un vanator de fosile a descoperit o uriasa reptila zburatoare

05.12.2010 | ● Vizualizări: 185
Un vanator de fosile a descoperit o uriasa reptila zburatoare     paleontologie, dinozaur, pterozaur, fosila, mandibula, dinte, zbor, reptila + zoom
Galerie foto (1)

O fosila apartinand unui pterosaur de mari dimensiuni, care a trait in urma cu cca. 95 milioane de ani, a fost gasita pe un santier de constructii din apropiere de orasul Dallas, SUA.

Fosila e reprezentata de o mandibula aproape completa, culungimea de 35 cm.

Examinand osul, specialistii de la Muzeul de PaleontologieShuler, din Dallas, SUA, au constatat ca acesta ar fi purtat 54 dedinti; au estimat, astfel, ca animalul ar fi avut peste 100 dedinti pe ambele maxilare.

Mandibula apartine unui pterozaur de mari dimensiuni - avandanvergura de aproape trei metri -, dintr-ospecie necunoscuta anterior; noua specie a fost denumitaAetodactylus halli.Pterozaurii au fost un grup de reptilezburatoare - primele vertebrate capabile de zbor - care, aparutespre sfarsitul perioadei triasice (in urma cu peste 200 de milioanede ani) au dominat cerul pana la sfarsitul Cretacicului (acum 65 demilioane de ani), cand au disparut, probabil cam in acelasi timp cudinozaurii.

Sursa: REX Features

CITESTE SI: