Planeta devorata de o stea

28 05. 2010, 12:02

Fenomenul se numeste "canibalism cosmic" si are loc intre galaxii mari si mici, intre doua stele, si dupa cum se vede, chiar si intre o stea si planeta ei.
De la nasterea astrului si cu aceeasi materie a fost creat corpul planetar pe care acum astrul-mama il ia inapoi, distrugandu-l. Acest fapt a fost sugerat de Shu-lin Li de la Universitatea Pechin, dupa ce exoplaneta a fost descoperita, in 2008, pe parcursul unui studiu britanic denumit "Wide Area Search". A fost insa nevoie de puterea telescopului de la NASA pentru a capta radiatia slaba transmisa de Wasp-12 in constelatia Auriga si la o distanta de Terra de 600 de ani lumina.

Planeta, fiind atat de apropiata de astru incat il inconjoara complet in mai putin de o zi, reuseste sa-si faca simtita in mod violent forta de gravitatie, atragand materialul din care este formata Wasp-12b. Aceasta este similara in caracteristicile sale cu Jupiter, gigantul sistemului solar, prin urmare este gazoasa, dar de patru ori mai mare. Instrumentele de pe Hubble, masurand atat atenuarea luminozitatii cauzata de tranzitul corpului planetar, cat si tipul de radiatiei, le-au permis cercetatorilor de la Open University din Marea Britanie sa inteleaga ca in jurul planetei exista un nor mare de material, in mod constant "infulecat" de astrul-mama.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: