Prima pagină D:News

Primul om care s-a infectat cu un virus de pc

Redactia Descopera.ro | 05.28.2010 | ● Vizualizări: 94
Primul om care s-a infectat cu un virus de pc     virus, implant, cip, organism uman, contaminare + zoom
Galerie foto (1)

Britanicul Mark Gasson a facut-o desigur in numele stiintei: a contaminat un chip cu un virus si apoi si l-a implantat in brat.

Rezultatul a fost surprinzator: virusul s-a propagat, iar acum cercetatorul britanic se poate lauda cu titlul de "primul om infectat cu un virus de computer". Omul de stiinta avertizeaza insa acum ca si dispozitivele medicale avansate precum pacemakerele sau implanturile cohleare pot fi vulnerabile la atacurile hackerilor.

Mark Gasson este cercetator la "Cybernetic Intelligence Research Group" din cadrul Universitatii Reading. In 2009, el si-a implantat in bratul stang un microcip cu frecventa radio, similar celor de urmarire implantate cainilor, si in codul microcircuitului a instalat un virus comun de computer. Cipul cercetatorului era conectat la sisteme electronice de citire, instalate in usile cladirii universitatii, care-i permiteau sa treaca automat de sistemul de siguranta, dar si sa-si deblocheze telefonul mobil. Ca si in cazul tehnologiei Rfid implantata animalelor, era prin urmare posibil ca Gasson sa fie identificat si urmarit in drumurile sale.

Cu ajutorul cipului, el a reusit insa sa infecteze si dispozitivele de supraveghere. "Cipul contaminat a infectat sistemul principal cu care comunica. Daca si alte aparate ar fi fost conectate la sistem, virusul s-ar fi transferat si in ele", a explicat Gasson. Prin acest experiment, el considera ca a demonstrat ca si in interiorul organismului uman, daca un dispozitiv este contaminat cu un virus, acesta este capabil sa se propage la alte dispozitive cu care intra sistematic in contact.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: