Prima pagină D:News

Ce-are obezitatea cu astmul?

Redactia Descopera.ro | 06.02.2010 | ● Vizualizări: 269
Ce-are obezitatea cu astmul?     medicina, sanatate, astm, obezitate, insulina, inflamatie + zoom
Galerie foto (1)

Intre cele doua afectiuni exista o legatura, dupa cum o demonstreaza un studiu recent, realizat de Institutul de Cercetari Medicale din Palo Alto, SUA.

Cercetatorii au analizat date (colectate in 2005-2006, in cadrul unui studiu la nivel national, legat de alimentatia si starea de sanatate a americanilor) referitoare la 4.500 de barbati si femei, dintre care o treime erau supraponderali si alti o treime - obezi.

Dintre obezi, 12% sufereau de astm, comparativ cu doar 6% dintre cei cu greutate normala.

Probabilitatea aparitiei astmului creste proportional cu cresterea indicelui de masa corporala si a circumferintei taliei.

La participantii cu grad avansat de obezitate, riscul de aparitie a astmului era de 3 ori mai mare decat la cei normoponderali.

Cercetatorii nu stiu, insa, de ce sunt cele doua afectiuni legate intre ele.

Unii considera ca usoara stare de inflamatie generalizata, existenta in organismul obezilor, ar putea fi un factor implicat si in aparitia astmului.

Altii cred ca elementul de legatura il constituie rezistenta la insulina, crescuta in cazul obezilor.

Relatia dintre cele doua afectiuni, desi demonstrata statistic, ramane inca neclara in ceea ce priveste mecanismul ei, deoarece exista diversi alti factori care ar putea reprezenta "veriga de legatura" in acest sistem complex.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: