Prima pagină D:News

Secretele circulatiei sanguine

Redactia Descopera.ro | 06.04.2010 | ● Vizualizări: 232
Secretele circulatiei sanguine     sange, globule rosii, enzime, inima + zoom
Galerie foto (1)

Analiza embrionilor de “Danio rerio”, asa-numitul “zebrafish”, omniprezent in studiile de biologie, le-a permis cercetatorilor de la Universitatea Kyoto sa observe pentru prima oara inceputul circulatiei sanguine intr-un organism viu, proces care implica mii de celule si reprezinta mai mult decat o simpla bataie a inimii.

Odata ce majoritatea globulelor rosii a intrat in aparatul circulator, ele sunt utilizate in circulatie aproape simultan, a comentat Atsuko Sehara-Fujisawa, cercetator la Universitatea Kyoto. "Aceste celule utilizeaza un soi de foarfeci moleculare pentru a se desprinde de vasele sanguine, astfel incat sa intre in torentul circulator asociate plasmei. Fara aceste foarfeci, globulele rosii ar ramane legate de peretii vaselor sanguine", a explicat el.
Aceste foarfeci moleculare sunt alcatuite din enzima proteaza cunoscuta sub numele de ADAM8, iar prezenta lor i-a facut pe oamenii de stiinta sa se intrebe de ce instaurarea primei circulatii a sangelui necesita actiunea acestei enzime in loc ca globulele rosii sa intre in actiune una cate una?

In primul rand, proteoliza (descompunerea proteinelor sub actiunea enzimelor) ar permite un control asupra globulelor rosii care trebuie sa intre in circulatie si cele care trebuie sa ramana "afara". De asemenea, ar permite prevenirea unei intrari a acestora in circulatie prea devreme, cu riscul unei pierderi a lor din vasele sanguine inca insuficient formate, dar si prevenirea stagnarii in lipsa unui flux de plasma adecvat bataii inimii. In fine, probabil globulele rosii au nevoie ca plasma sa "curga" inainte de a ajunge la maturitate.

Rezultatele studiului, in opinia cercetatorilor, sunt utile pentru intelegerea circulatiei sanguine si la alte specii animale, din moment ce ADAM8 este prezenta intr-un nivel ridicat in sangele fiintelor umane si in cel al soarecilor de varsta adulta.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI:

Tag-uri: sange | globule rosii | enzime | inima