Prima pagină D:News

Surpriza! Rechinii se pricep si la matematica

Redactia Descopera.ro | 06.11.2010 | ● Vizualizări: 81
Surpriza! Rechinii se pricep si la matematica     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unor studii recente, temutii pradatori ai marilor si oceanelor sunt capabili sa foloseasca strategii matematice in momentele cand ies la vanatoare.

Cercetarile respective, publicate in premiera in prestigiosul Nature, demonstreaza ca rechinii se folosesc de un model matematic, denumit in limbaj de specialitate, Levy Walk. Spre deosebire de miscarile randomizate, in care animalele se deplaseaza in mod similar in orice directie, Levy Walk este caracterizat prin miscari rare si lungi, tot in orice directie.

"In momentul in care trebuie sa ia decizii independente si libere, toate vietuitoarele ajung sa se supuna unei anume legi matematice" declara Gandhimohan Viswantathan, fizician in cadrul Universitatii Federale Alagoas din orasul brazilian Maceio. Biologii credeau ca animalele se ghideaza doar pe miscari randomizate, aceasta pana in anul 1996, cand o echipa condusa de dr. Viswanathan, care studia albatrosi echipati cu sisteme radio de urmarire, a raportat ca aceste imense pasari marine faceau deseori deplasari lungi dupa modelul Levy Walk.

Recent, o alta echipa de cercetatori condusa de dr. David Sims din cadrul Marine Biological Association, Plymouth, Marea Britanie, sustine ca detine noi evidente in privinta comportamentului matematic de tip Levy, observat in cadrul a 14 tipuri de pradatori marini, care cuprind toni, pesti spada, merlini si mai multe specii de rechini.

Sursa: DiscoveryNewsCITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI