Prima pagină D:News

Cum sunt readusi la viata oamenii inghetati

Redactia Descopera.ro | 06.15.2010 | ● Vizualizări: 5024
Cum sunt readusi la viata oamenii ingetati     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Viermii pot supravietui hipotermiei daca sunt, intai, supusi unei privatiuni extreme de oxigen, a conchis un nou studiu. Descoperirea poate explica vechiul mister al modului in care oamenii pot fi readusi la viata dupa ce au “inghetat de moarte”, sustin cercetatorii.

Studiul a identificat o abilitate, necunoscuta inainte, a organismelor de a supravietui gerului letal prin incetinirea temporara a proceselor biologice care mentin viata. "Am descoperit ca extinderea limitelor supravietuirii in frig este posibila atunci cand consumul de oxigen este redus", declara omul de stiinta Mark B. Roth, de la Centrul de Cercetare Oncologica Fred Hutchinson, din Seattle, Washington.

Atunci cand au fost, efectiv, supusi temperaturilor de inghet, embrionii de drojdie si viermii de gradina nu au supravietuit. 99% dintre subiecti au murit dupa 24 de ore de la expunerea la temperaturi chiar deasupra pragului de inghet. Dar atunci cand ei au fost mai intai privati de oxigen, 66% dintre drojdii si 97% dintre viermi au supravietuit. In timpul reincalzirii si reintroducerii oxigenului, cele doua organisme, foarte diferite, s-au reanimat si au prezentat durate de viata normale.

Imbunatatirea intelegerii conexiunii dintre reducerea nivelului de oxigen si temperaturile mici poate conduce la prelungirea vietii post-recoltare a organelor umane pentru transplant. De asemenea, poate explica readucerea la viata dupa sucombarea cauzata de hipotermie. Exista, in literatura stiintifica, multe exemple de oameni aparent inghetati de moarte. Intr-o asemenea stare, oamenii nu respira si sunt, clinic, decedati. Dar pot fi reanimati, probabil, intocmai asemenea organismelor de laborator, prin inducerea unei stari reversibile de animare suspendata prin privare de oxigen, sau prin alte mijloace. Moartea pare intrata in drepturi, dar nu este asa. Sunt cunoscute si documentate cazuri de oameni care au stat fara puls ore si chiar zile, in conditii termice extrem de reci, doar pentru a fi readusi la viata mai tarziu.

Telul ultim al acestui gen de cercetare este acela de a castiga timp pentru pacientii aflati in soc fiziologic, asa cum se intampla in urma infarctelor si a pierderilor consistente de sange, sporindu-le acestora sansele de supravietuire prin prezervarea lor pana in momentul in care pot primi ingrijire medicala. Alaturi de privarea de oxigen, alte forme de hibernare fortata includ expunerea la agenti chimici precum hidrogenul sulfurat.

Sursa: Livescience

DESCOPERA lumea in care traiesti!CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI