Prima pagină D:News

Cum sunt readusi la viata oamenii inghetati

06.15.2010 | ● Vizualizări: 4272
Cum sunt readusi la viata oamenii ingetati     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Viermii pot supravietui hipotermiei daca sunt, intai, supusi unei privatiuni extreme de oxigen, a conchis un nou studiu. Descoperirea poate explica vechiul mister al modului in care oamenii pot fi readusi la viata dupa ce au “inghetat de moarte”, sustin cercetatorii.

Studiul a identificat o abilitate, necunoscuta inainte, aorganismelor de a supravietui gerului letal prin incetinirea temporara a proceselor biologicecare mentin viata. "Am descoperit ca extinderea limitelorsupravietuirii in frig este posibila atunci cand consumul de oxigeneste redus", declara omul de stiinta Mark B. Roth, de la Centrul deCercetare Oncologica Fred Hutchinson, din Seattle,Washington.

Atunci cand au fost, efectiv, supusi temperaturilor de inghet,embrionii de drojdie si viermii de gradina nu au supravietuit. 99%dintre subiecti au murit dupa 24 de ore de la expunerea latemperaturi chiar deasupra pragului de inghet. Dar atunci cand eiau fost mai intai privati de oxigen, 66% dintre drojdii si 97%dintre viermi au supravietuit. In timpul reincalzirii sireintroducerii oxigenului, cele doua organisme, foarte diferite,s-au reanimat si au prezentat durate de viata normale.

Imbunatatirea intelegerii conexiunii dintre reducerea nivelului deoxigen si temperaturile mici poate conduce la prelungirea vietiipost-recoltare a organelor umane pentru transplant. De asemenea,poate explica readucerea la viata dupa sucombarea cauzata dehipotermie. Exista, in literatura stiintifica, multe exemple deoameni aparent inghetati de moarte. Intr-o asemenea stare, oameniinu respira si sunt, clinic, decedati. Dar pot fi reanimati,probabil, intocmai asemenea organismelor de laborator, prininducerea unei stari reversibile de animare suspendata prin privarede oxigen, sau prin alte mijloace. Moartea pareintrata in drepturi, dar nu este asa. Sunt cunoscute si documentatecazuri de oameni care au stat fara puls ore si chiar zile, inconditii termice extrem de reci, doar pentru a fi readusi la viatamai tarziu.

Telul ultim al acestui gen de cercetare este acela de a castigatimp pentru pacientii aflati in soc fiziologic, asa cum se intamplain urma infarctelor si a pierderilor consistente de sange,sporindu-le acestora sansele de supravietuire prin prezervarea lorpana in momentul in care pot primi ingrijire medicala. Alaturi deprivarea de oxigen, alte forme de hibernare fortata includ expunerea la agentichimici precum hidrogenul sulfurat.

Sursa: Livescience

DESCOPERA lumea in caretraiesti!CITESTE SI: