Prima pagină D:News

Iranul poate produce 2 bombe atomice in doi ani

Redactia Descopera.ro | 06.28.2010 | ● Vizualizări: 451
Iranul poate produce 2 bombe atomice in doi ani      bomba atomica, CIA, Iran, Israel, uraniu + zoom
Galerie foto (1)

Intr-un interviu pe tema amenintarilor globale, numarul 1 al CIA, Leon Panetta, a declarat ca Teheranul detine deja suficient uraniu imbogatit pentru a se dota nu cu una, ci cu doua bombe atomice.

Potrivit lui Panettta, Iranului "i-ar putea lua un an sa imbogateasca si mai tare uraniul si sa fabrice bomba si un alt an sa dezvolte un sistem operativ pentru a utiliza aceasta arma".

Totul tine de luarea deciziei operative, legat de care, a spus oficialul CIA, exista diferente de evaluare intre Statele Unite si Israel. "Israelienii sunt mai convinsi decat noi ca Teheranul a decis sa arunce bomba", chiar daca, a mai adaugat el, statul ebraic a acceptat sa nu atace pentru a-i lasa timp Washingtonului sa actioneze pe cai diplomatice.

Problema Iranului s-a aflat in centrul discutiilor din cadrul summit-ului G8/G20 desfasurat in Canada, la sfarsitul saptamanii trecute "Suntem profund ingrijorati de lipsa continua de transparenta a Iranului cu privire la activitatile sale nucleare si a intentiilor vadite de a continua si a extinde imbogatirea uraniului, in dezacord cu rezolutiile Consiliului De Siguranta si ale Consiliului Guvernatorilor din cadrul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica", se spune in comunicatul final al reuniunii.

Intre timp, aeronautica israeliana ar fi dislocat arme si aparatura intr-o baza din Arabia Saudita pentru a ataca Iranul. Totul, potrivit Jerusalem Post, ar fi survenit pe 18 si pe 19 iunie; baza s-ar afla la 8 km de Tabuk, orasul cel mai apropiat de Israel.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: bomba atomica | CIA | Iran | Israel | uraniu