Cafeina creste rezistenta musculara

01 07. 2010, 11:52

Studiul, prezentat la conferinta anuala a "Society for Experimental Biology" de catre cercetatorul Rob James, a evidentiat o crestere a prestatiei musculare in activitatile asa-numite "sub-maximale", care in cazul fiintelor umane pot merge de la activitatile fizice cotidiene pana la alergarea la un maraton.

"O doza foarte ridicata de cafeina, adminstrabila in principal prin tablete sau lichid concentrat, reprezinta o metoda simpla si ieftina pentru atletii care vor sa-si imbunatateasca performantele", a comentat James.

In clipa de fata, cafeina nu se afla pe lista "neagra" a substantelor interzise de World Anti-Doping Agency (WADA), oricare ar fi concentratia ei in sange si urina.

In cadrul testelor facute pe soareci, menite a le verifica acestora forta si rezistenta muschilor lungi ai labelor din spate, s-a constatat ca o doza de 70 micromoli/litru de cafeina este in masura sa le creasca performantele cu 6%.

"70 micromoli per litru de cafeina este concentratia maxima de ce poate fi atinsa in mod normal in plasma sanguina umana, cu toate acestea concentratii de 20-50 micromoli/l nu sunt neobisnuite la marii bautori de cafea", a mai adaugat James.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: