Ecologistii peruani vor sa vopseasca un munte in alb

06 07. 2010, 12:38

Cei patru vor apela la un gen de vopsea de culoare alba, non-toxica pentru mediul ambiant si care are calitatea unica de a reflecta circa 85% din lumina solara, situatie care, cel putin teoretic, va incetini procesul de topire al ghetarilor montani, proces accelerat in ultimii ani de incalzirea globala cauzata de activitatile industriale ale omenirii.

Bizara idee se bucura de tot sprijinul Bancii Mondiale, forul financiar respectiv alocand pentru inceput suma de 200.000 $, pentru ca ecologistii peruani sa isi puna in practica proiectul. Ideea peruanilor a fost una dintre cele 10 propuneri ecologice castigatoare dintr-o competitie intitulata "100 Ideeas to Save the Planet", desfasurata anul trecut sub egida Bancii Mondiale. Se presupune ca implementarea proiectului va dura aproximativ un an de zile.

Grupul ecologist afirma ca vopseaua este complet ecologica, fiind realizata dupa o veche reteta peruana care include lamai, albus de oua si apa. Cresterea mediei temperaturilor la nivelul Muntilor Anzi in ultimii 35 ani a determinat micsorarea vizibila a marilor ghetari de altitudine din regiune. Oficialii Bancii Mondiale estimeaza ca daca nu se ia nicio masura urgenta, ghetarii andini se vor topi in totalitate in viitorul apropiat.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI: