Prima pagină D:News

Profesorul e robot

Redactia Descopera.ro | 07.12.2010 | ● Vizualizări: 121
Profesorul e robot     android, robot, profesor, engleza, inteligenta artificiala + zoom
Galerie foto (1)

In Coreea de Sud si in Statele Unite, utilizarea androizilor pe post de profesori este pe zi ce trece tot mai raspandita.

"Fii atent la accent, repeta, pronuntia este esentiala". Intr-un liceu din Seul, profesorul-robot Engkey nu le da pace elevilor sai pana cand engleza acestora nu se imbunatateste. Renumita pentru nivelul foarte bun al liceenilor la matematica si stiintele exacte in general, Coreea de Sud are totusi o problema cu limbile straine, din cauza unei lipse acute de profesori la aceste materii. De fapt, marea problema a guvernului de la Seul a constituit-o pana de curand lipsa profesorilor de engleza, avand in vedere ca un procent mare din elevii sud-coreeni alegeau sa studieze in America.

Guvernantii sud-coreeni au gasit insa si solutia: 8.400 de scoli au lansat programe intensive de engleza in urma producerii unei armate de Engkey, care nu este un nume "de botez", ci o "fuziune" intre English si Jockey. De la Engkey, si de la sutele de "colegi" ai acestuia, Coreea de Sud se asteapta la urmatorul miracol scolar.

Aratand ca niste pinguini, acesti robotei sunt profesori neobositi, scrupulosi si severi. Iar la pretul de 8.000 dolari bucata, costa mult mai putin decat un profesor sud-coreean, nemaivorbind de unul strain. In plus, pentru elevii din Coreea de Sud, crescuti cu computer si smart-phone, Engkey este cu siguranta un prof "cool".

Metoda lui Engkey nu are nicio legatura cu cele audio-vizuale utilizate de zeci de ani. Robotul nu doar repeta fraze, ci asculta si corecteaza, fiind dotat cu empatie. Inteligenta lui artificiala adauga software-ului de recunoastere a vocii umane, tot mai sofisticat, noi capacitati de interpretare a dinamicii faciale umane: "prinde" emotiile" interpretand o simpla privire sau o grimasa. Nu in ultimul rand, spre deosebire de dascalii umani, da dovada si de "o rabdare infinita", a explicat, fara nicio urma de ironie, cercetatoarea Patricia Kuhl, directoarea de la "Institute for Learning and Brain Sciences" din Washington.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: