Prima pagină D:News

Profesorul e robot

07.12.2010 | ● Vizualizări: 139
Profesorul e robot     android, robot, profesor, engleza, inteligenta artificiala + zoom
Galerie foto (1)

In Coreea de Sud si in Statele Unite, utilizarea androizilor pe post de profesori este pe zi ce trece tot mai raspandita.

"Fii atent la accent, repeta, pronuntia este esentiala". Intr-unliceu din Seul, profesorul-robot Engkey nu le da pace elevilor saipana cand engleza acestora nu se imbunatateste. Renumita pentrunivelul foarte bun al liceenilor la matematica si stiintele exactein general, Coreea de Sud are totusi o problema cu limbile straine,din cauza unei lipse acute de profesori la aceste materii. De fapt,marea problema a guvernului de la Seul a constituit-o pana decurand lipsa profesorilor de engleza, avand in vedere ca un procentmare din elevii sud-coreeni alegeau sa studieze in America.

Guvernantii sud-coreeni au gasit insa si solutia: 8.400 de scoli aulansat programe intensive de engleza in urma producerii unei armatede Engkey, care nu este un nume "de botez", ci o "fuziune" intreEnglish si Jockey. De la Engkey, si de la sutele de "colegi" ai acestuia, Coreea de Sudse asteapta la urmatorul miracol scolar.

Aratand ca niste pinguini, acesti robotei sunt profesori neobositi,scrupulosi si severi. Iar la pretul de 8.000 dolari bucata, costamult mai putin decat un profesor sud-coreean, nemaivorbind de unulstrain. In plus, pentru elevii din Coreea de Sud, crescuti cucomputer si smart-phone, Engkey este cu siguranta un prof"cool".

Metoda lui Engkey nu are nicio legatura cu cele audio-vizualeutilizate de zeci de ani. Robotul nu doar repeta fraze, ci asculta sicorecteaza, fiind dotat cu empatie. Inteligenta lui artificialaadauga software-ului de recunoastere a vocii umane, tot maisofisticat, noi capacitati de interpretare a dinamicii facialeumane: "prinde" emotiile" interpretand o simpla privire sau ogrimasa. Nu in ultimul rand, spre deosebire de dascalii umani, dadovada si de "o rabdare infinita", a explicat, fara nicio urma deironie, cercetatoarea Patricia Kuhl, directoarea de la "Institutefor Learning and Brain Sciences" din Washington.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: