Prima pagină D:News

Mobilul care comunica si acolo unde nu exista semnal

Redactia Descopera.ro | 07.12.2010 | ● Vizualizări: 226
Mobilul care comunica si acolo unde nu exista semnal     tehnologie, telefon, mobil, celular, internet, releu, satelit + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii australieni de la Universitatea Flinders au creat un software care permite telefoanelor mobile sa comunice intre ele fara mijlocirea antenelor sau a satelitilor.

Testat in desertul australian, in arii unde nu exista acoperire din partea retelelor de telefonie mobila, sistemul s-a dovedit capabil de functionare, chiar daca, deocamdata, pe distante mici (cateva sute de metri).

Combinand tehnologia VoIP (voice over IP) cu interfata wi-fi existenta in multe telefoane celulare moderne (si care e folosita pentru acces la internet, de pilda) si setand telefoanele in asa-numitul "mod ad-hoc", astfe incat fiecare sa poata sa comunice cu orice telefon din raza sa de receptie, cercetatorii s-au putut dispensa de prezenta antenelor si a punctelor de conectare la internet.

Interesul principal al inovatiei consta in faptul ca un astfel de sistem se poate dovedi extrem de util in caz de dezastre, cand comunicatiile telefonice sunt intrerupte. Specialistii lucreaza acum la imbunatatirea calitatii sunetului, extinderea ariei de receptie si proiectarea unui sistem de parasutare a telefonelor astfel echipate in zonele calamitate.

Sursa: ABC

CITESTE SI: