Poluarea creste riscul sinuciderilor

18 07. 2010, 00:00

Noul studiu s-a derulat in sapte metropole din Coreea de Sud, ducand in cele din urma la descoperirea unei legaturi evidente intre actul suicidal si particulele toxice din aerul poluat al marilor orase. Cercetatorii sud-coreeni au plecat de la un studiu similar din anul 1990, efectuat in Taiwan, si care viza influenta aerului poluat asupra copiilor bolnavi de astm. Studiul din Taiwan a sugerat atunci ca aerul poluat ar putea avea o influenta semnificativa in declansarea actelor de sinucidere.

Recentul studiu din Coreea de Sud, nu face decat sa confirme ipoteza din anul 1990. Sinuciderile au devenit o mare problema in societatea coreean. Daca in anul 1996, circa 15 persoane din 100.000 recurgeau la acest gest dispreat, 10 ani mai tarziu numarul sinucigasilor a crescut la 26 din 100.000, ajungand astfel la cea mai mare rata a sinuciderilor din intreaga lume.

Profesorul Chang Soo Kim din cadrul Univeristatii Yonsei din Seul a studiat peste 4.000 de cazuri de sinucideri, descoperind o legatura intre nivelul PM10 (particule toxice aeriene cu diametrul mai mic de 10 micrometri, provenite din gazele de esapament) si cazurile de sinucidere.

Echipa profesorului Kim mai descoperit ca sinuciderile sunt mult mai frecvente in zilele in care nivelul poluantului PM10 din aerul marilor orase este mai crescut decat media. Cercetari ulterioare au stabilit ca periculosul PM10 poate duce la inflamari ale sistemului nervos, afactand in cele din urma sanatatea mentala, prin intermediul unui mecanism biologic.

Sursa: NewSciencist

CITESTE SI: