Va plac crevetii? Mai ganditi-va!

20 07. 2010, 13:32

Conform studiilor de teren efectuate de specialistii Universitatii din Portsmouth, petrolul deversat in mari si oceane nu este singura substanta toxica care ramane in organismul crustaceelor. Crevetii expusi la substante precum fluoxetina (un antidepresiv puternic existent si in Prozac), isi schimba comportamentul radical. Crevetii intoxicati cu antidepresive destinate uzului uman sunt de 5 opri mai sensibili la lumina, inoata dezorientati si sunt foarte usor de capturat de catre pescari.

"Crevetii sunt o parte esentiala a lantului trofic din mari si oceane. Daca comportamentul normal al crevetilor este afectat de expunerea acestor vietati la niveluri tot mai mari de substante antidepresive ajunse in apele oceanelor, atunci avem cu totii probleme mari. Foarte multe dintre produsele si substantele ingerate de catre oameni pot fi detectate in apele marilor. Cand avem de-a face cu o natiune care consuma mari cantitati de cafea, precum cetatenii Statelor Unite, atunci vom descoperi cantitati uriase de cofeina in apele reziduale, care sunt apoi deversate in oceane. Nu trebuie atunci sa ne suprinda ca medicamentele noastre ajung in acelasi mod in apele de suprafata si in panza freatica, sfarsind in cele in urma in oceane", avertizeaza intr-un comunicat de presa, cercetatorul Alex Ford.

Medicamentele de uz uman ajung in apele marinte in moduri diferite, incluzand aici apele reziduale aruncate ilegal in mare, declara intr-un raport recent autoritatea National Oceanic and Atmospheric Asociation.

"Medicamentele noastre se concentreza in apele din estuarele fluviilor si in zonele marine costiere, unde traiesc cele mai mari populatii de creveti si alte vietati marine. Crevetii ajung, asadar, sa contina cantitati foarte mari de medicamente. Am avut cazuri in care unii oameni care au consumat creveti plini de substante antidepresive, au comis in cele din urma acte de sinucidere", declara din nou cercetatorul Alex Ford.

Conform datelor remise de Center for Disease Control and Prevention, fluoxetina afecteaza in primul rand serotonina, o substanta chimica naturala secretata de creier si responsabila de starile de fericire, bucurie si implinire. Pe baza datelor expuse de autoritatile americane, aproape jumatate din populatia Statelor Unite, isi administreaza substante antidepresive.

Sursa: DiscoveryChannel

CITESTE SI: