Prima pagină D:News

“Autobuzul-tunel” al chinezilor rezolva blocajele rutiere (FOTO/VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 08.09.2010 | ● Vizualizări: 359
“Autobuzul-tunel” al chinezilor rezolva blocajele rutiere (FOTO/VIDEO)     autobuzul-tunel, trafic rutier, decongestionare, masini, carosabil, autoturism, metrou, inventie, inovatie, foto, video + zoom
Galerie foto (4)

Asa cum se poate intui si din denumirea sa, spectaculosul vehicul imaginat de inginerii chinezi va putea circula pe deasupra autoturismelor in orasele cu trafic intens.

Oarecum ironic, scopul principal al noii inventii nu este atat acela ca ea sa circule nestingherita pe bulevarde, cat mai ales masinile care merg pe dedesubtul sau sa fie scutite de blocajele rutiere pricinuite de stationarea autobuzelor conventionale.Practic, in loc sa cheltuiasca averi pentru largirea drumurilor, compania de echipamente rutiere Shenzhen Huashi dezvolta un "3D Express Coach" (sau autobuz rapid tridimensional), care le va permite masinilor cu o inaltime de sub doi metri sa circule pe sub cabina acestuia, in care vor calatori pasagerii.Modelul seamana cu un metrou care circula pe carosabil. Are o inaltime de 4 - 4,5 metri si doua niveluri: cel superior, pentru pasageri, si cel inferior, "tunelul", pentru autoturisme. Alimentat electric dar si fotovoltaic, autobuzul poate merge cu viteza de 60 km/h, transportand intre 1.200 si 1.400 de persoane deodata, fara a bloca drumul partenerilor de trafic.Construirea autobuzului si a unui culoar special, lung de 40 de kilometri, pentru el costa aproximativ 500 milioane de yuani ( 55 milioane de euro), doar 10% din cheltuielile necesare echivalentului subteran, metroul. Se crede ca noile autobuze vor putea reduce blocajele din trafic cu 20 - 30%.

Sursa: Geekologie

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: