Prima pagină D:News

Misteriosul paradox al scarii Penrose din “Inception”

Redactia Descopera.ro | 08.11.2010 | ● Vizualizări: 2586
Misteriosul paradox al scarii Penrose din “Inception”     scara Penrose, scara lui Penrose, Inception, Inceputul, paradox, Christopher Nolan, imposibil, Leonardo DiCaprio + zoom
Galerie foto (5)

Ultimul film realizat de talentalul regizor Christopher Nolan, “Inception” (“Inceputul”) cu Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe si Joseph Gordon Levitt in rolurile principale, este un science fiction aclamat de critici si cu mare priza la public, care se foloseste de o serie de concepte filosofice, logice sau medicale mai putin cunoscute. Unul dintre acestea este paradoxul scarilor Penrose.

Scarile Penrose apar in doua secvente din film. Prima oara, personajul interpretat de DiCaprio, Dom Cobb, un « extractor » care intra in visele si subconstientul altor oameni pentru a obtine informatii secrete, ii explica lui Ariadne (Ellen Page), arhitecta lumii de vis in care sunt captate victimele lui Cobb, modul in care, printr-o scara Penrose, poate pacali personajele onirice care populeaza subconstientul uman. A doua oara, intr-una dintre cele mai spectaculoase secvente din "Inception", partenerul lui Cobb, Arthur (Joseph Gordon Levitt) scapa de un urmaritor, folosindu-se de o aplicatie a scarii Penrose. Ce este, asadar, misteriosul paradox al scarii Penrose?Scara Penrose este un obiect imposibil creat de Lionel Penrose si fiul sau Roger. Lionel Sharples Penrose (1898 - 1972) a fost unul dintre cei mai reputati medici din Marea Britanie si, de asemenea, genetician, matematician si sahist. Penrose a fost printre primii cercetatori din lume care au analizat legatura dintre retardul mintal si genetica si modul in care aceasta afectiune se transmite peste generatii. Roger Penrose (n. 1931) este un celebru matematician si fizician britanic, lucrarile sale revolutionare despre intelegerea universului conferindu-i prestigiosul premiu Wolf, impartit in 1988 cu alt fizician celebru - Stephen Hawking. Lionel si Roger Penrose (stanga si dreapta, foto jos) au creat scara Penrose intr-o dupa-amiaza de duminica, in vreme ce serveau un cocktail.Scara Penrose este o reprezentare bidimensionala a unei scari in care scarile fac patru intoarceri in unghiuri de 90 de grade, pe masura ce urca si coboara intr-o bucla continua, astfel incat o persoana ar putea sa urce la nesfarsit scara Penrose fara a ajunge mai sus. Asa ceva este, evident, imposibil in 3 dimensiuni - figura bidimensionala ajunge la acest paradox printr-o perspectiva distorsionata, o denaturare a realitatii care creaza iluzia optica. Una ditre cele mai cunoscute lucrari artistice care foloseste scara lui Penrose este litografia « Ascending and Descending » a artistului plastic olandez Maurits Cornelis Escher (1898 - 1972), in care paradoxul este incorporat pe acoperisul unei manastiri in care calugarii urca si coboara la nesfarsit.

Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror

Urmareste serialul video DESCOPERA DAVINCI LEARNING!

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!