Super-eroii din zilele noastre: avizi, violenti si extrem de egoisti

17 08. 2010, 11:53

Super-eroii din trecut, de-acum aflati la pensie, inspirau modele comportamentale cu siguranta mult mai pozitive decat cei din zilele noastre, vinovati mai ales de faptul ca nu-i invata pe tineri ce inseamna solidaritatea: este ceea ce sustine Sharon Lamb de la Universitatea Massachusetts, autoare a unui studiu pe tema impactului avut de personajele fantastice asupra adolescentilor baieti.

Studiul, ale carui rezultate au fost prezentate de Lamb in cadrul unui congres al "American Psychological Association", a implicat 674 copii si adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 4 si 18 ani. Echipa de cercetatori condusa de Lamb a analizat meticulos modelele cele mai apreciate de baieti, pe baza unor interviuri cu angajati din mas-media, manageri din domeniul jocurilor video si chiar vanzatori din centrele comerciale. A reiesit ca eroii moderni sunt aproape in totalitate lipsiti de multe din virtutile care caracterizau personaje precum Superman.

Fiecare epoca isi are proprii super-eroi, dupa care copiii isi modeleaza personalitatea, ispirandu-se din virtutile acestora si copiind modele comportamentale. Dar in timpurile noastre, diversii X-Men sau Iron Man nu prea pun pret pe justitie sociala, profita de cei din jur (si mai ales de femei) si au comportamente tiranice. De la grupul de super-eroi mutanti (la X-men, abilitatile extraordinare sunt date de o modificare a ADN-ului) si pana la Anthony Edward Tony Stark (adevaratul nume al lui Iron Man), in personajele de benzi desenate actuale nu mai e nicio urma din puternicul simt de solidaritate care anima personajele de pe vremuri. Pericolul, atrage atentia Sharon Lamb - este ca tinerii sa creasca cu un set de valori gresite. In plus, faptul ca in spatele puterilor iesite din comune nu sunt si persoane normale, cu o viata si o slujba obisnuite, produce si mai multa confuzie in imaginarul infantil.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti!