Prima pagină D:News

Iranul si-a prezentat prima drona-bombardier

Redactia Descopera.ro | 08.23.2010 | ● Vizualizări: 620
Iranul si-a prezentat prima drona-bombardier     Iran, drona, energie nucleara + zoom
Galerie foto (1)

Cu ocazia Zilei Nationale a Industriei Apararii, doar la o zi dupa inaugurarea centralei nucleare de la Bushehr, construita si administrata de rusi, presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad si-a prezentat si prima drona-bombardier fabricata in republica islamica.

Imaginile din cadrul ceremoniei si cele ale bombardierului, botezat "Karrar", au fost difuzate de postul public de televiziune. Potrivit jurnalistilor iranieni, drona are o lungime de patru metri, dispune de un motor turbo care ii permite sa atinga 900 km/ora si poate lovi un obiectiv pana la o distanta de o mie de kilometri.

"Aceasta drona poate deveni un mesager al mortii pentru dusmanii umanitatii, dar in acelasi timp si un sol al salvarii, pacii si prieteniei, pentru evitarea conflictelor si a agresiunilor", a declarat Ahmadinejad, precizand ca mesajul-cheie este unul "de prietenie". "Trebuie sa facem eforturi pentru ca prin intermediul potentialului nostru de aparare armele inamicului sa devina inutile", a mai adaugat presedintele iranian.

Drona este ultima din seria de noi dotari militare dezvaluite de Iran in aceasta perioada. Statele Unite dau asigurari ca "nu exista riscul de proliferare", in timp ce Israelul defineste drept "inacceptabil faptul ca o tara care violeaza toate tratatele internationale poate beneficia de utilizarea energiei nucleare".


Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: Iran | drona | energie nucleara