Prima pagină D:News

A fost descoperit palatul regal al lui Ulise

Redactia Descopera.ro | 08.26.2010 | ● Vizualizări: 1255
A fost descoperit palatul regal al lui Ulise      ulise, arheologie, itaca, odiseu, homer, palat + zoom
Galerie foto (1)

Un palat regal, datand din secolul VIII i.Hr., mai precis din plina epoca miceniana, a fost scos la lumina pe insula Itaca, in nordul Greciei, alimentand teoriile conform carora personajele ilustrate de Homer in Iliada si Odiseea isi au originile in persoane reale. Mai mult, palatul se potriveste „ca o manusa” descrierilor facute de Homer, declara profesorul Thanassis Papadopoulos, liderul echipei de arheologi care a dus la impresionanta descoperire.

La aproape 3.000 de ani dupa ce legendarul rege din Itaca, Ulise, s-a intors din lunga sa calatorie din Troia, o echipa de specialisti in arheologie de la Universitatea Ioannina a anuntat descoperire unui palat regal cu trei etaje, scari masive sapate in piatra si numeroase obiecte de ceramica miceniana, cel mai probabil casa eroului din Odiseea. Evident, nu toti cercetatorii sunt de acord cu prezumptiva existenta a unui Ulise, Achile sau Ajax, existand si astazi numeroase voci care sustin ca orii homerieni sunt pure inventii. "Chiar daca vom descoperi sau nu o legatura cu Ulise, mult mai important este palatul pe care am reusit sa il readucem la lumina dupa aproape 3 milenii", afirma si Adriano La Regina, un arheolog italian prezent pe santierul de pe insula Ithaki, numele actual al Itacai.

Arhologii sustin ca dupa 16 ani de sapaturi, palatul este cea mai mare recompensa pe care o puteau primi, si ca valoarea decoperirii lor este echivalenta cu descoperirea celebrului palat din Micene.

Sursa: TheTelegraph

CITESTE SI:

Tag-uri: ulise | arheologie | itaca | odiseu | homer | palat