Prima pagină D:News

Cel mai ciudat dinozaur a fost descoperit in Spania

Redactia Descopera.ro | 09.09.2010 | ● Vizualizări: 580
Cel mai ciudat dinozaur a fost descoperit in Spania     no tags + zoom
Galerie foto (1)

A fost numit Quasisaurus, si este primul dinozaur carnivor care poseda o cocoasa de forma unei inotatoare. Bizarul pradator a trait in urma cu circa 130 de milioane de ani, atunci cand, probabil, urmarea dinozaurii de mici dimensiuni cu care se hranea. Ramasitele sale au fost scoase la lumina in apropierea localitatii Las Hoyas, la mica distanta de orasul Cuenca din vestul Spaniei.

Quasisaurus avea dimensiuni apropiate de cele ale unui rinocer actual, cu o lungime de circa 6 metri si o greutate de aproximativ 4 tone si jumatate. Ceea ce il face, insa, bizar este cocoasa pe care o poseda, o cocoasa asemanatoare unei inotatoare de rechin, neintalnita la o alta specie dinozauriana din acea perioada. Profesorul Francisco Ortega, liderul echipei de arheologi care a scos dinozaurul la lumina, sustine ca o asemenea structura osoasa se intalneste, intr-o forma mult mai redusa, la pasari, fapt care poate constitui un motiv serios de a lua in considerare ascendenta pasarilor din reptilele preistorice. De asemenea, savantul spaniol afirma ca Quasisaurus face parte din familia carcarodontozaurilor, aceeasi familie din care face parte si mult mai celebrul T-Rex.

"Carcarodontozaurii au fost cei mai mari pradatori dinozaurieni, iar istoria lor evolutiva este mult mai complexa decat ne-am imaginat vreodata. Exemplarul descoperit ne arata ca formatiuni osoase pe care le consideram ca apartinand celor mai evoluate specii de dinozauri exista si la pradatorii din Cretacicul Inferior, acum mai bine de 130 de milioane de ani", a adaugat acelasi Francisco Ortega.

Sursa:DailyMail

CITESTE SI: