Prima pagină D:News

Efectul radiatiilor: tumorile multiple

09.16.2010 | ● Vizualizări: 554
Efectul radiatiilor: tumorile multiple     radiatii, cancer, tumori, Hiroshima + zoom
Galerie foto (1)

Expunerea la radiatii are diferite efecte periculoase asupra organismului, printre care si tumorile. Si totusi, de-abia acum oamenii de stiinta au reusit sa evalueze in ce masura ea poate influenta riscul de a dezvolta mai multe forme de cancer.

Primul studiu la scara larga asupra relatiei intre doza deradiatie absorbita si riscul de tumori multiple printre supravietuitorii bombelor atomice de la Hiroshimasi Nagasaki a scos la iveala existenta unui asemenea risc ladezvoltarea primei si a unei a doua tumori. "Am descoperit capersoanele expuse radiatiilor care au dezvoltat o tumoare aveau siun risc ridicat de a dezvolta una ulterioara, risc similar in cazultumorilor solide si leucemiilor, si independent de varsta, degradul de expunere si de timpul trecut intre aparitia primei sicelei de-a doua tumori", a comentat Li, unul dintre autoriistudiului, epidemiolog in cadrul "Public Health Sciences Division"de la Hutchinson Center.

Legatura dintre expunerea la radiatie si riscul dezvoltarii uneia doua tumori a reiesit a fi deosebit de semnificativa in cazulacelor neoplazii foarte sensibile la acesti agenti, cum sunttumorile la plamani, colon, san, tiroida sivezica, precum si leucemia.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: radiatii | cancer | tumori | Hiroshima