Prima pagină D:News

Ozonul nu dispare! Va reaparea in anul 2048

09.21.2010 | ● Vizualizări: 516
Ozonul nu dispare! Va reaparea in anul 2048     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ce, timp de ani de zile, au alarmat omenirea cu privire la diminuarea catastrofala si disparitia iminenta a stratului de ozon, in prezent, specialistii din cadrul ONU sustin ca stratul de ozon nu mai dispare, ci mai mult, va reveni la proportii ideale, undeva in jurul anului 2048.

Conform unui recent raport publicat sub egida Natiunilor Unite,eliberarea in atmosfera a circa 100 de substante nocive folosite pescara larga in productia frigiderelor si tuburilor tip spray a dus,in timp, la distrugerea stratului de ozon care apara planetaimpotriva radiatiilor solare ultraviolete.

Raportul, publicat de catre UN World Meteorological Organization,este primul studiu de proportii dat publicitatii dupa Conventia dela Viena pentru Protectia Ozonului in care se sustinea ca stratulde ozon din stratosfera este progresiv distrus de catre substantelechimice rezultate in urma activitatilor umane. Acest raport aprimit girul a peste 300 de experti si a fost lansat cu ocaziaZilei ONU pentru Conservarea Stratului de Ozon.

"Distrugerea stratului protectiv de ozon va duce la peste 20 demilioane de cazuri noi de cancer de piele, aproximativ 130 milioanede noi cazuri de cataracta si multe alte afectiuni legate desistemul imunitar, nemaiadaugand aici problemele cauzate fauneisalbatice si agriculturii", avertiza pe atunci profesorul M.Steiner.

Se pare ca totusi, in urma aplicarii masurilor luate laProtocolului de la Tokyo si al Conventiei de la Viena, reducerileemisiilor care distrug ozonul au fost de cinci ori mai mari decatcele estimate initial. In urma masurilor luate - si numai dacaacestea vor fi continuate -, specialistii estimeaza ca stratul deozon din regiunile polare va reveni la proportiile din anii1970-1980, undeva in jurul anilor 2048-2050. Cu toate acestea,gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii se va inchide deabia in anul 2073.

Sursa: DailyMail