Prima pagină D:News

Dementa – cea mai costisitoare boala a secolului

Redactia Descopera.ro | 09.21.2010 | ● Vizualizări: 1053
Dementa – cea mai costisitoare boala a secolului     medicina, sanatate, dementa, Alzheimer, cost + zoom
Galerie foto (1)

Un raport cuprinzator, intocmit de specialisti suedezi si britanicei, avertizeaza ca, in cateva decenii, boala Alzheimer si alte forme de dementa ar putea declansa o criza grava - in domeniul sanatatii si in cel social.

Raportul, intocmit de cercetatori de la Institutul Karolinska din Suedia si Colegiul Regal din Londra, Marea Britanie, arata ca numarul persoanelor care sufera de dementa e in crestere rapida: se va dubla pana in 2030 si se va tripla in 2050, fata de cifra actuala.

Costurile asociate ingrijirii acestor persoane vor fi uriase, iar oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca, in prezent, guvernele lumii nu sunt pregatite sa faca fata impactului masiv al bolii asupra economiilor nationale.

Dupa calculele expertilor, costurile asociate dementei vor ajunge, in acest an, la 462 miliarde de euro.

Conform estimarilor realizate de Alzheimer's Disease International (ADI), in lume traiesc cca. 35,6 milioane de oameni care sufera de o forma sau alta de dementa, iar numarul lor va ajunge la 115,4 milioane, pana in 2050.

Raportul cuprinde si recomandari privind abordarea acestei probleme la nivel national si international, pentru a preveni efectele acestei crize, potential foarte grave, dat fiind impactul social al acestei afectiuni.

Sursa: Sky News