A fost identificata gena prostiei

23 09. 2010, 11:57

Totusi, potentarea inteligentei umane activand sau pur si simplu dezactivand o gena ramane deocamdata doar un vis al oamenilor de stiinta. Soarecii insa, protagonistii experimentelor facute de cercetatorii de la Universitatea Emory, Atlanta, par a poseda o asemenea informatie in bagajul lor genetic, avand in vedere ca dezactivarea genei in chestiune, identificata cu sigla "RGS14", le amplifica in mod semnificativ inteligenta.

Proteina respectiva, cunoscuta si studiata de circa un deceniu, regleaza transmisia la creier a mai multor semnale asociate capacitatii de invatare si memoriei. Gena isi exercita functia mai ales in regiunea cerebrala CA2, o parte din hipocamp, zona implicata si in stocarea amintirilor.

"Gena RGS14 ii face pe soareci retardati, de aceea am supranumit-o in gluma < Homer Simpson>. Intrebarea importanta este insa de ce soarecii, si probabil si oamenii, ar poseda o gena care sa-i faca mai prosti?", s-a intrebat John Hepler, profesor de farmacologie si seful echipei de cercetatori.

In cazul genei "RGS14", a precizat el, nu este deocamdata clar daca exercita si alte functiuni importante. Si desi soarecii sunt biologic asemanatori cu noi, rezultatele testelor pe oameni ar putea fi diferite. "Totusi, aceasta descoperire nu inseamna doar ca suntem in masura sa ne dezvoltam inteligenta, ea ar putea reprezenta si o veste excelenta pentru persoanele afectate Alzheimer", a subliniat omul de stiinta.
Sursa: Corriere della Sera