Prima pagină D:News

Neanderthalienii – fratii avansati ai oamenilor?

Redactia Descopera.ro | 09.23.2010 | ● Vizualizări: 768
Neanderthalienii – fratii avansati ai oamenilor?     neanderthal, uluzzian, preistorie, tehnologie, cultura, italia, arheologie + zoom
Galerie foto (1)

De decenii bune, antropologii au considerat omul de neanderthal drept stramosul inapoiat al omului, un individ primitiv, incapabil sa dezvolte o tehnologie asemanatoare celei a lui Homo Sapiens. Ulterior, testele ADN au demonstrat ca neanderthalienii erau, in fapt, o specie diferita de oameni, iar un studiu recent al cercetatorilor de Univisitatea din Colorado, Denver, sustine ca neanderthalienii erau cel putin la fel de avansati tehnologic precum Omul de Cromagnon.

"Practic, reabilitam intreaga cultura neanderthaliana. Trebuie sa intelegem ca reprezentantii acelei culturi preistorice erau cu mult mai avansati decat ne-am imaginat noi vreodata", afirma Julien Riel-Salvatore, asistent universitar la catedra de antropologie din Denver.

Studiul a venit ca urmare a unor descoperiri de data recenta din sudul Europei, mai precis din sudul Italiei, acolo unde o echipa internationala de arheologi a scos la lumina mai multe artefacte de origine neanderthaliana. Spre surprinderea cercetatorilor, a reiesit ca oamenii de neanderthal creasera varfuri de sageti asemanatoare cu cele ale lui Homo Sapiens, unelte de os, ornamente, ca foloseau ocrul si chiar plase primitive de pescuit. Este vorba de asa numita cultura Uluzziana, cultura dezvoltata independent de cea umana, in tot sudul Italiei.

"Concluzia noastra a fost aceea ca neanderthalienii nu au venit in contact cu oamenii ca sa dezvolte o atare tehnologie. Iar faptul ca ei au putut evolua separat de acestia din urma, adaptandu-se noilor conditii climatice, spune multe despre inteligenta lor si despre avansul tehnologic la care ajunsesera", declara acelasi Julien Riel-Salvatore.

Antropologul american dezminte teoria conform careia neanderthalienii ar fi fost exterminati de primii oameni de pe continentul european, si sustine convins ca acestia au fost asimilati de CroMagnon.

"Studiile mele sugereaza faptul ca erau, intr-adevar, altfel de oameni, dar oameni in sensul adevarat al cuvantului. Cel mai probabil, ei erau fratii nostri, nicidecum verii nostri indepartati sau o specie total diferita de oameni", concluzioneaza Riel-Salvatore.

Sursa: Phsyorg

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI