Depresie plus boala de inima egal moarte

29 09. 2010, 12:12

Aceasta descoperire a fost facuta de cercetatorii de la Institut National de Prévention et d'Education à la Santé (Inspes, Franta) impreuna cu cei de la University College London, in urma analizarii datelor unui studiu realizat pe populatia din Marea Britanie (este vorba despre British Whitehall II, in cadrul caruia, din 1985 incoace, sunt monitorizate efectele imbatranirii in raport cu statutul social).

Cercetarea echipei franco-britanice, publicata in revista Heart, a fost realizata pe un esantion de 5.936 de persoane (barbati si femei de varsta mijlocie), a caror stare de sanatate fizica si psihica a fost monitorizata pe perioade de timp variabile (de la 6 luni la 5 ani). Inainte de inceperea studiului, un procent de 14,9% din esantion prezenta simptome ale depresiei, 20% dintre cei diagnosticati cu o boala cardiaca rezultand a fi de asemenea afectati si de depresie. In cei cinci ani ai derularii studiului, au decedat 170 de pacienti, din care 47 din cauza unui infarct.

Dupa "ajustarea" datelor in baza diferentelor corelate varstei si sexului, cercetatorii au stabilit si riscul de moarte asociat celor trei grupuri; astfel, la cei care sufereau de boli cardiace, mortalitatea a reiesit a fi de 1,67 ori mai ridicata decat media, la cei suferind de depresie de 2,1 ori mai ridicata, in timp ce la persoanele afectate de ambele boli simultan, mortalitatea a rezultat a fi de 4,9 ori mai mare.
Sursa: Galileo