Prima pagină D:News

Stramosii pingunilor erau “roscovani’

Redactia Descopera.ro | 10.01.2010 | ● Vizualizări: 131
Stramosii pingunilor erau “roscovani’     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O fosila cu varsta de 36 de milioane de ani, apartinand unei pasari acvatice inrudite cu pinguinii actuali, cuprinde si amprente ale penelor, care ofera informatii despre infatisarea acestor pasari stravechi.

Fosila, descoperita in Peru, apartine unei specii (botezata Inkayacu paracasensis) de talie mare, ai carei reprezentanti atingeau, probabil, cca. 1,5 metri inaltime si cantareau de doua ori mai mult decat pinguinul imperial, cea mai mare specie actuala (care ajunge la o greutate medie de 30 kg).

Dar marea surpriza au constituit-o amprentele lasate de penajul pasarii, amprente pe baza carora paleontologii au putut studia nu numai forma penelor, ci si culoarea acestora.

Examinand forma melanosomilor (celulele care contin pigment), oamenii de stinta sau ajuns la concluzia ca acesti pinguini stravechi aveau penajul de culoare cafeniu-roscata si cenusie - foarte diferit de cel al speciilor actuale de pinguini. Penajul speciilor de azi, alb-negru, ar fi evoluat mai tarziu ca un mijloc de camuflaj, pentru a evita pradatori ca focile, care nu existau inca pe vremea cand a trait specia Inkayacu paracasensis.

In schimb, forma penelor si asezarea lor sunt similare cu cele ale speciilor actuale, ceea ce indica faptul ca acesti stramosi ai pinguinilor erau deja adaptati pentru inot.

Forma ciocului, asemanatoare cu cea intalnita la pinguinii de azi, sugereaza ca "stramosii" se hraneau in mod similar acestora, prinzand peste.

Fosila nou descoperita va da cercetatorilor prilejul sa studieze modul in care s-a facut trecerea de la penajul adaptat zborului la cel adaptat deplasarii in apa, un mediu de aproximativ 800 de ori mai dens decat aerul.

Sursa: Live Science