Prima pagină D:News

Panoul solar care se pulverizeaza

Redactia Descopera.ro | 10.04.2010 | ● Vizualizări: 195
Panoul solar care se pulverizeaza      panou solar, energie regenerabila, energie electrica + zoom
Galerie foto (1)

Ultima frontiera a cercetarii in domeniul energiilor regenerabile apartine panourilor solare sub forma de spray, aplicabile pe orice tip de suprafata.

Tehnica la care cercetatorii viseaza inca de la inceputul secolului XXI, cea a celulelor solare care se pulverizeaza precum fixativul de par, a primit un impuls puternic in 2005, atunci cand un grup de cercetatori de la Universitatea Toronto, Canada, a anuntat ca a reusit sa produca un plastic nu doar in masura sa utilizeze infrarosiile solare pentru a produce energie electrica, ci care gratie proprietatilor sale chimico-fizice, sa poata fi pulverizat pe suprafata unui edificiu, al unei masini si chiar a geamurilor din casa, la fel ca orice vopsea obisnuita.

Cel putin la nivel teoretic, plasticul solar gandit de cercetatorii canadieni ar fi fost capabil sa produca de 5 ori mai multa energie electrica decat orice celula solara disponibila la vremea respectiva pe piata, dar pana acum, geniala idee nu a reusit sa depaseasca stadiul de prototip. Lucrurile insa s-ar putea schimba, si inca rapid: o companie norvegiana, EnSol, a anuntat recent ca pana in 2016 va lansa pe piata o pelicula solara pulverizabila, utilizabila pe orice suprafata.

Spre deosebire de tehnologia anuntata in 2005 de cercetatorii canadieni, cea pusa la punct de EnSol, gratie unei noi metode de aplicare care utilizeaza un proces asemanator celui al peretelui rece (cel care duce de exemplu la condensarea vaporilor de apa pe geamurile unei masini), prezinta mai multe avantaje practice decat toate celelalte solutii imaginate pana acum.

"Una dintre cele mai mari calitati ale peliculei produse prin aceasta metoda este ca se poate aplica fara nicio dificultate pe orice suprafata transparenta, chiar si pe geamurile ferestrelor de la casa, fara a le compromite acestora capacitatile intrinseci, cum ar fi de exemplu cea de a lasa lumina sa treaca", a explicat Chris Binns, profesor de nanotehnologie si cercetator in cadrul Departamentului de Fizica si Astronomie de la Universitatea Leicester, Marea Britanie. "Desigur, pentru producerea energiei electrice, o parte din lumina trebuie sa fie absorbita, sa zicem un 8-10 %. Daca este utilizata pe geamurile ferestrelor nu se pierde prea mult, deorece este ca si cum acestea ar fi fumurii. Atunci cand se aplica pe peretii exteriori ai unui edificiu, si chiar pe acoperisuri, poate fi utilizata ca o vopsea traditionala", a mai precizat Binns, angajat de EnSol sa dezvolte un model comercial al nanosubstantei solare

Potrivit EnSol, aceste panouri solare sunt in masura sa converteasca in energie electrica peste 20% din energia solara absorbita.

Sursa: La Repubblica