Prima pagină D:News

Maini curate, constiinta “murdara”

Redactia Descopera.ro | 10.04.2010 | ● Vizualizări: 322
Maini curate, constiinta “murdara”      curatenie, minciuna, imoral, psihologie + zoom
Galerie foto (1)

Dupa ce, in ultima vreme, mai multi cercetatori au explorat legatura dintre curatenie si comportamentul moral, ajungand la concluzia ca bunatatea si curatenia merg mana in mana, un nou studiu a demonstrat acum ca mincinosii au “mania curateniei”.

Curios este ca exista o corelatie chiar intre tipul de minciuna si mijlocul utilizat pentru a minti si partea corpului considerata murdara. Descoperirea apartine unei echipe de cercetatori de la Universitatea Michigan, Statele Unite.

Potrivit rezultatelor studiului, publicate in revista "Psychological Science", cercetatorii americani au descoperit ca participantilor la studiu pusi sa minta la telefon (lasand un mesaj pe robot), aceasta actiune le declansa un impuls incontrolabil de a-si clati gura. Ba chiar, acestia s-au declarat dispusi sa plateasca mai mult pentru a achiziona o apa de gura. In schimb, ceilalti participanti la studiu, pusi sa minta prin intermediul e-mail-ului, au demonstrat o afinitate mai mare cu batranul Pilat din Pont, simtind nevoia sa-si spele mainile si sa le dezinfecteze riguros. De asemenea, si ei s-au declarat dispusi sa plateasca mai mult pentru a primi un dezinfectant.

Confirmarea definitiva a venit atunci cand toti participantii la studiu au fost invitati sa comunice (atat la telefon, cat si pe mail) lucruri dragute, si mai ales, adevarate: niciunul dintre ei nu a aratat vreun interes pentru a-si spala vreo parte a corpului. Asadar, intelepciunea populara nu greseste atunci cand utilizeaza expresii precum "a-si murdari mainile" sau "a avea o gura murdara" pentru a descrie actiuni imorale.

"Acest studiu arata ca exista legaturi concrete cu metaforele. Oamenii nu simt doar nevoia sa se spele dupa ce au comis un act imoral, murdar, ci vor sa curete exact respectiva parte a corpului implicata", a comentat Norbert Schwartz, psiholog la Institute for Social Research din cadrul Universitatii Michigan.

Sursa: La Stampa