Descopera Misterele Universului: Cum se foloseste telescopul Skywatcher?

05 10. 2010, 12:00

Calatoria noastra a inceput printr-o prezentarea a vietiii celui mai celebru si mai controversat om de stiinta al sfarsitului de secol XX, inceput de secol XXI - Stephen Hawking, geniul care l-a infruntat pe Dumnezeu, prin teoriile din ultima sa lucrare, The Grand Design, in care cercetatorul afirma ca nu avem nevoie de Dumnezeu pentru a explica formarea Universului.

Maratonul a continuat cu un stimulativ articol despre Originea scandaloasa a Universului, din care am descoperit ca teoria Big Bangului este in perfecta concordanta cu dogma crestina, ca Stephen Hawking, alaturi de alti astrofizicieni, sustine existenta misteriosului Multivers - o infinitate de universuri paralele - si ca, de fapt, toate teoriile noastre despre inceputuri se bazeaza pe speculatii: in fapt, nu stim mai nimic despre lumea in care traim.

Descopera Misterele Universului a adus in prim plan, dintr-o perspectiva eminamente stiintifica, si controversata dilema a existentei extraterestrilor: la intrebarea Suntem singuri in Univers? o mare parte a oamenilor de stiinta raspund "Nu!". Cu toate acestea, profesorul Hawking sustine ca intalnirea cu o civilizatie extraterestra ar putea fi dezastruoasa pentru omenire (precum a fost descoperirea Americii de catre Columb).

Am descoperit, mai apoi, ca in lumina celor mai recente teorii stiintifice, ceea ce socoteam a fi incredibil ar putea deveni realitate: am putea, cel putin la nivel teoretic, sa calatorim in spatiu-timp, "pacalind" legile cunoscute ale fizicii. Cu toate acestea, calatoria in timp este un miracol periculos, comportand numeroase riscuri.

Maratonul Descopera Misterele Universului s-a incheiat cu un Top 10 al celor mai mari enigme ale Universului, din care am aflat ca din vremea lui Einstein pana in prezent, cel mai frumos vis al fizicienilor este descoperirea unei teorii ultime, o teorie a teoriilor, care sa le explice pe toate celelalte: despre care, unii spun ca "in momentul in care va fi gasita, vom intelege cum functioneaza Dumnezeu".

Pe tot parcursul maratonului, DESCOPERA.ro impreuna cu Discovery Romania, a organizat un concurs prin care si-a invitat cititorii sa dezbata fascinantele dileme pe care articolele noastre le-a ridicat. Le multumim frumos tuturor celor care au comentat. Misiunea juriului de a alege cele mai interesante 5 comentarii a fost una extrem de dificila; insa, cum regulile oricarui concus nu pot fi schimbate din mers, in cele din urma a trebuit sa alegem. Castigatorii celor 5 lunete astronomice Skywatcher pot fi gasiti aici.

Pentru castigatori, dar si pentru toti cei pasionati de astronomie care doresc sa isi cumpere primul telescop, am facut un scurt tutorial video:

http://cache.tare.ro/4caadd8b67582/videoplayer.swf?key=6ff0277266738d2d7b58ea7d57431e1e

*

Daca ti-a placut maratonul nostru, nu uita sa urmaresti, pe Discovery Science, cele 2 seriale de exceptie dedicate misterelor Universului:*

"Universul vazut de Stephen Hawking" a avut premiera: sambata, 2 octombrie, la ora 21.00, pe Discovery Channel, iar ca restul episoadelor vor fi difuzate pe Discovery Science, in fiecare duminica, incepand cu 10 octombrie, de la ora 21.10. "Universul văzut de Stephen Hawking" ne solicită imaginaţia până la limita universului cunoscut. Cel mai celebru om de ştiinţă încă în viaţă explorează splendoarea şi măreţia stelelor şi planetelor, galaxiilor şi supernovelor care modelează şi populează cosmosul. Primul episod, "Povestea tuturor lucrurilor", relatează cea mai controversată poveste din lume - istoria Universului, începând cu energia uluitoare generată de Big Bang până la sfârşitul omenirii; in vreme ce celelalte episoade exploreaza ipoteza existentei extraterestrilor si controversata teorie a calatoriei in timp.

*

"Morgan Freeman si spatiul cosmic" a avut premiera luni, 4 octombrie, la ora 21.10, pe Discovey Science. Actor premiat cu Oscar şi pasionat de investigarea spaţiului cosmic, Morgan Freeman este producătorul executiv, prezentatorul şi naratorul acestui serial care explorează cele mai mari mistere ale Universului din perspectiva omului obisnuit. De la cele mai recente realizări ale NASA şi ale unor mari companii private, până la cele mai noi teorii formulate de oameni de ştiinţă şi cercetători, această serie studiază găurile negre, colonizarea planetelor, teoria şirurilor şi multe altele.