Trei aminoacizi si apa: dieta longevitatii

07 10. 2010, 12:32

Cel putin asa s-a intamplat in cazul soarecilor de laborator supusi unei diete pe baza de apa imbogatita cu trei aminoacizi ramificati: leucina, izoleucina si valina. Descoperirea, publicata in revista "Cell Metabolism", a fost facuta de o echipa de cercetatori italieni de la universitatile Pavia, Milano si Brescia. "Grupul de cobai hraniti cu apa imbogatita cu aminoacizi a trait mai mult, si intr-o stare de sanatate mai buna, decat soarecii din grupul de control: in medie, primii au trait 869 de zile si ceilalti 774 zile; adica s-a inregistrat o prelungire a vietii cu 95 de zile, practic cu 12%", a explicat Enzo Nisoli de la Universitatea Milano

Cum functioneaza acest elixir de viata lunga? Practic, suplimentarea dietei cu respectivul compus de aminoacizi favorizeaza producerea unei proteine-cheie (eNOS) in sinteza oxidului nitric (NO). Acesta din urma, dupa cum au demonstrat inca din 2003 cercetatorii de la Universitatea Milano, produce o crestere a mitocondriilor in muschii scheletici si in muschiul cardiac. Mitocondriile sunt acele componente ale celulelor organismului responsabile cu producerea de energie, fiind de altfel definite drept "centralele energetice" ale celulei.

In plus, oamenii de stiinta au mai sesizat la soarecii astfel hraniti si o activitate mai intensa atat a genei longevitatii, SIRT-1, cat si a genelor din sistemul de aparare ce combate radicalii liberi. Potrivit studiului, la respectivele animale s-a inregistrat o imbunatatire a coordonarii motorii si a rezistentei la efort fizic.

"Este prima oara cand se demonstreaza ca un amestec de aminoacizi poate prelungi supravietuirea mamiferelor", a comentat Enzo Nisoli. In opinia lui, rezultatele experimentelor pe soareci demonstreaza ca dieta ar putea fi utilizata cu rezultate similare si la persoane in varsta sau cu o sanatate precara. "Se prefigureaza o noua abordare, una nutritionala, a bolilor asociate imbatranirii si problemelor de carenta energetica. Adevarata provocare va fi sa-i convingem pe medici ca aceste suplimente de aminoacizi se pot dovedi utile pentru pacientii lor", a mai adaugat cercetatorul italian.

Sursa: Corriere della Sera