Prima pagină D:News

Bondarii prefera florile vargate

Redactia Descopera.ro | 10.13.2010 | ● Vizualizări: 709
Bondarii prefera florile vargate     biologie, agricultura, floare, bondar, polenizare + zoom
Galerie foto (1)

Gradinarii britanici sunt incurajati sa cultive soiuri de plante ornamentale cu flori rosii sau dungate, acestea fiind mai des vizitate de bondari; in acest fel, oamenii de stiinta spera sa stimuleze cresterea populatiei de insecte polenizatoare

Marea Britanie se confrunta cu un declin accelerat al populatiilor de bondari, acestia numarandu-se printre cele mai importante specii implicate in polenizare - un factor-cheie in agricultura.

Disparitia acestor insecte ar duce la o scadere drastica a recoltelor, cu consecinte foarte grave pentru economie; de aceea, biologii cauta permanenent cai de a opri regresul populatiilor de specii polenizatoare.

Recent, rezultatele unui studiu realizat la Centrul de Cercetari John Innes din Norwich a aratat ca bondarii aflati in cautarea nectarului se aseaza mai des pe florile rosii sau pe cele cu petale vargate, decat pe cele albe sau roz.

Vinisoarele sau fasiile de culoare contrastanta de pe petalele "ghideaza" bondarul spre deschiderea florii, in care acesta patrunde, in cautarea hranei - nectarul - intrand, in acelasi timp, in contact cu polenul, pe care il transporta, astfel, de la o floare la alta.

Sursa: BBC