Prima pagină D:News

Avem nevoie urgent de o alta planeta

Redactia Descopera.ro | 10.18.2010 | ● Vizualizări: 451
Avem nevoie urgent de o alta planeta     planeta, resurse naturale, terra, civilizatie, hrana + zoom
Galerie foto (1)

Cererea oamenilor pentru resursele naturale s-a dublat in ultimii 50 de ani iar in prezent avem nevoie de mult mai mult decat ne poate oferi Terra. Conform unui studiu international realizat de WWF, Zoological Society of London si Global Footprint Network, pana in anul 2030, necesitatile oamenilor vor fi cel putinduble fata de posibilitatile planetei noastre, ceea ce inseamna ca doar o alta planeta va putea acoperi cererea de resurse naturale.

Daca toti oamenii vor continua sa traiasca asa cum o fac in prezent, va fi nevoie de 2,75 de planete pentru a putea asigura supravietuirea civilizatiei umane, si asta chiar si in conditiile in care exista diferente majore intre bogatii si saracii planetei. Conform aceluiasi studiu, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii, Qatar, Danemerca si Belgia sunt tarile cu cel mai ridicat consum de resurse naturale, luandu-se in calcul pana spatiul necesar fiecarui cetatean al acestor tari pentru a-si asigura hrana, imbracamintea si alte bunuri indispensabile vietii.

"Pierderea uriasa a biodiversitatii si a habitatelor naturale are un impact major asupra climatului, a capacitatii noastre de a produce hrana si asupra aerului pe care il respiram. Epuizarea resurselor naturale prezinta si un risc major pe care nu multi si-l imagineaza posibil. Ne referim aici la cresterea preturilor la mancare, la materii prime si la alte bunuri de larg consum", afirma David Nussbam, unul dintre specialistii WWF implicati in proiect.

Studiul sustine ca, in conditiile in care se estimeaza ca populatia Terrei va atinge cifra de 9,2 miliarde de oameni pana in anul 2050, daca fiecare om ar urma o dieta de tip malaiezian, ar fi nevoie de 1,3 planete pentru a acoperi necesarul de hrana. Situatia se schimba radical daca oamenii ar consuma produsele specifice bucatariei italiene. Atunci ar fi nevoie de circa doua planete pentru a putea supravietui.

Sursa: DailyMail