Cum sa ramai zvelt: plateste cash, nu cu cardul

20 10. 2010, 13:23

Cercetatorii de la Universitatea Cornell si Universitatea din Buffalo au ajuns la aceste rezultate in urma unui studiu care a analizat obiceiurile de consum din 1.000 de gospodarii americane.

Ei au constatat ca in carucioarele de cumparaturi se gasesc mai multe produse alimentare nesanatoase atunci cand respectivii cumparatori au venit la cumparaturi cu un card de debit sau de credit. In schimb, cei care au de gand sa achite cumparaturile cu cash sunt mai atenti la ceea ce cumpara si achizitioneaza produse mai sanatoase.

A plati cu bani gheta este - cred autorii studiului - mai dificil, din punct de vedere psihologic decat a plati cu cardul, astfel incat consumatorii sunt mai putin inclinati sa dea bani pe alimente despre care stiu ca sunt nesanatoase.

Exista, de asemenea, o legatura intre mancarea nesanatoasa si cumpararea din impuls: produsele tip junk food sunt mai susceptibile de a determina asemenea reactii impulsive, care ii fac pe oameni sa le cumpere aproape fara sa se gandeasca.

SUA se confrunta, in ultimele decenii, cu o adevarata "epidemie de obezitate", determinata de consumul excesiv de alimente gata preparate, cu continut mare de calorii si daunatoare sanatatii.

Autorii studiului cred ca o schimbare a obiceiurilor de consum, centrata pe reducerea cumparaturilor din impuls, ar fi un factor important in ameliorarea starii de sanatate a populatiei.

Sursa: Mail Online