Prima pagină D:News

Efectele dure ale schimbarilor climatice: s-au inmultit atacurile ursilor

Redactia Descopera.ro | 10.21.2010 | ● Vizualizări: 413
Efectele dure ale schimbarilor climatice: s-au inmultit atacurile ursilor     ecologie, zoologie, animal, urs, atac, Japonia, schimbare climatica + zoom
Galerie foto (1)

In Japonia, numarul cazurilor in care ursii au atacat oameni este in crestere, pe masura ce ursii isi parasesc habitatele naturale si se apropie tot mai mult de asezarile omenesti. Una dintre cauze este, spun specialistii, vara neobisnuit de calda, care a afectat resursele de hrana ale animalelor.

Din aprilie pana in septembrie, cel putin 4 oameni au fost omorati si 80 au fost raniti de ursi, in Japonia, unde s-au inregistrat, anul acesta, 64 de atacuri.

Numai in insula nordica Hokkaido, aproximativ 400 de ursi au fost impuscati de catre vanatori autorizati, in apropierea asezarilor umane.

Unii oameni de stiinta considera ca situatia se datoreaza valului de caldura si altor factori climatici care ar fi afectat sursele de hrana din mediul natural al ursilor - productia de ghinda si alte fructe -, determinand animalele sa caute de mancare in apropierea fermelor si a localitatilor.

In anumite zone ale Japoniei, alte cauze ale inmultirii atacurilor sunt distrugerea habitatelor naturale sau abandonarea fermelor de la marginea localitatilor; teritoriile fermelor sunt recucerite treptat de natura, ceea ce reduce zona-tampon dintre habitatul ursilor si asezarile omenesti.

In Japonia traiesc atat ursi bruni (in Hokkaido), cat si ursi negri asiatici, o specie de talie mijlocie, omnivora; acesti ursi sunt cunoscuti ca fiind agresivi fata de om, de unde si numarul mare al incidentelor.

Sursa: Telegraph