Drum fara intoarcere: NASA planuieste sa trimita oameni pe Marte si sa-i lase acolo!

28 10. 2010, 13:19

Hundred Years Starship - asa se numeste misiunea, care are drept scop trimiterea pe Marte sau pe satelitii sai a unor oameni care sa colonizeze aceste indepartate corpuri ceresti.

Costul acestui program - care e abia la inceput, in faza de cercetare, si se spera ca va fi finalizat in 2030 - a fost estimat la 11 miliarde USD (8 miliarde euro).

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cercetare Ames - unul dintre principalele centre de cercetari stiintifice ale NASA - spera sa convinga pe cativa dintre cei mai bogati oameni ai lumii sa se implice in finantarea misiunii; miliardarul Larry Page, co-fondator al Google, a fost deja solicitat in aceste sens si s-a aratat interesat sa sprijine proiectul.

Va fi o misiune pentru temerari; calatoria va dura 9 luni, iar voluntarii care vor lua parte la ea vor trebui sa consimta la plece, stiind ca nu se vor mai intoarce niciodata pe Pamant. Costurile readucerii lor pe planeta natala ar fi enorme, facand ca misiunea sa fie imposibil de finantat.

Ei ar urma sa fie aprovizionati cu cele necesare pentru intemeierea unei colonii care sa se auto-sustina, insa ar trai in conditii extrem de dificile, incluzand temperaturi sub zero grade si o atmosfera rarefiata.

Specialistii considera ca, in prima faza, patru astronauti ar putea fonda colonia de pe Marte, ca un prim pas in stabilirea unei prezente permanente a oamenilor pe alte planete.

Sursa: Telegraph Science

Descopera lumea in care traiesti: