Prima pagină D:News

Piratii somalezi se umplu de bani!

Redactia Descopera.ro | 11.08.2010 | ● Vizualizări: 291
Piratii somalezi se umplu de bani!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Blamati si temuti in egala masura, piratii somalezi isi vad in continuare de treaba si chiar se imbogatesc intr-un ritm uluitor, vrand parca sa dovedesca lumii intregi ca “meseria” lor este foarte banoasa.

Ultima isprava a acestor proscrisi moderni, manati de foamete si ideologii islamiste, consta in luarea de ostatici de pe petrolierul sud-coreean Samho Dream, precum si capturarea echipajului navei Golden Blessing, care naviga prin zona sub pavilion singaporez. Recent, piratii au eliberat ambele echipaje tefere si nevatamate, in schimbul sumei totale de 12 milioane $!

"Acum suntem ocupati sa numaram banii si sa-i impartim frateste intre noi. Inca o afacere de asta si cred ca ma las de piraterie", declara fericit reporterilor Agentiei Ruters, un pirat pe nume Hussein.

Petrolierul Samho Dream a fost capturat de pirati in decursul lunii aprilie, anul curent, pe cand imensa nava de transport naviga prin apele Oceanului Indian. Echipajul sau era compus din 19 filipinezi si 5 sud-coreeni. Samho Dream transporta din Irak spre Statele Unite ale Americii, o cantitate de petrol in valoare totala de 170 milioane $.

Exista zvonuri neoficiale conform carora piratii ar fi amenintat autoritatile americane ca vor arunca tot petrolul in ocean, daca nu va fi platita rascumpararea.

"Initial, somalezii au cerut 20 milioane $, dar in urma negocierilor s-au multumit cu suma de 9 milioane $, in schimbul careia au livrat atat petrolul cat si echipajul navei sud-coreene. Este cea mai mare suma platita drept rascumparare unor pirati din istorie", declara Andrew Mwangura, coordonator al East African Seafarers Assistance Programme din portul kenyan Mombasa.

Sursa: BBCNews