Prima pagină D:News

Piratii somalezi se umplu de bani!

11.08.2010 | ● Vizualizări: 301
Piratii somalezi se umplu de bani!     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Blamati si temuti in egala masura, piratii somalezi isi vad in continuare de treaba si chiar se imbogatesc intr-un ritm uluitor, vrand parca sa dovedesca lumii intregi ca “meseria” lor este foarte banoasa.

Ultima isprava a acestor proscrisi moderni, manati de foamete siideologii islamiste, consta in luarea de ostatici de pe petrolierulsud-coreean Samho Dream, precum si capturarea echipajului naveiGolden Blessing, care naviga prin zona sub pavilion singaporez.Recent, piratii au eliberat ambele echipaje tefere si nevatamate,in schimbul sumei totale de 12 milioane $!

"Acum suntem ocupati sa numaram banii si sa-i impartim fratesteintre noi. Inca o afacere de asta si cred ca ma las de piraterie",declara fericit reporterilor Agentiei Ruters, un pirat pe numeHussein.

Petrolierul Samho Dream a fost capturat de pirati in decursul luniiaprilie, anul curent, pe cand imensa nava de transport naviga prinapele Oceanului Indian. Echipajul sau era compus din 19 filipinezisi 5 sud-coreeni. Samho Dream transporta din Irak spre StateleUnite ale Americii, o cantitate de petrol in valoare totala de 170milioane $.

Exista zvonuri neoficiale conform carora piratii ar fi amenintatautoritatile americane ca vor arunca tot petrolul in ocean, daca nuva fi platita rascumpararea.

"Initial, somalezii au cerut 20 milioane $, dar in urmanegocierilor s-au multumit cu suma de 9 milioane $, in schimbulcareia au livrat atat petrolul cat si echipajul navei sud-coreene.Este cea mai mare suma platita drept rascumparare unor pirati dinistorie", declara Andrew Mwangura, coordonator al East AfricanSeafarers Assistance Programme din portul kenyan Mombasa.

Sursa: BBCNews