O formula matematica prevede anemia

15 11. 2010, 12:00

"Acest studiu furnizeaza o metoda sigura de identificare a persoanelor care risca sa dezvolte anemia, pur si simplu doar in baza rezultatelor unor analize de rutina", a comentat John Higgins, de la Center for Systems Biology and Department of Pathology din cadrul MGH. Potrivit acestuia, la modul mai general, cercetatorii au demonstrat cum un tip de analiza matematica, utilizata in mod obisnuit in fizica, poate fi aplicata la date clinice pentru identificarea unor noi detalii din fiziologia umana, in masura sa imbunatateasca diagnosticele.

La subiectii adulti sanatosi, in fiecare zi maduva osoasa produce circa 250 miliarde de globule rosii si un numar egal este scos din fluxul hematic. Daca insa exista o cantitate foaret mare de cunostinte cu privire la dezvoltarea initiala a acestor celule pornind de la celule stem, nu acelasi lucru se poate spune despre modul in care globulele rosii mature sunt in cele din urma distruse.

In cadrul studiului lor, cercetatorii au pornit de la dezvoltarea unui model matematic relativ simplu, in masura sa descrie felul in care volumul si continutul mediu de hemoglobina al globulelor rosii se schimba in timp, pe baza datelor provenite de la pacienti sanatosi. Aplicand apoi modelul la cei afectati de anemie, s-a descoperit ca cele trei tipologii ale acestei dereglari corespund unor parametri diferiti ai modelului.

De exemplu, s-a constatat ca globulele rosii ale pacientilor sanatosi sunt indepartate din sange inainte ca nivelul lor sa scada sub un anumit prag, dar ca in cazul unei anemii usoare, provocate de un deficit de fier, globulele rosii continua sa scada in volum si sub aceasta limita.

Sursa: Le Scienze