Prima pagină D:News

Daca Maradona n-ar fi fost stangaci?

Redactia Descopera.ro | 11.19.2010 | ● Vizualizări: 235
Daca Maradona n-ar fi fost stangaci?     stangaci, emisfera cerebrala, creier, mana + zoom
Galerie foto (1)

Daca in urma cu 50 de ani, drumurile lui Maradona s-ar fi intersectat cu cele ale lui Flavio Oliveira de la Universitatea californiana Berkeley, destinul fotbalistului argentinian ar fi putut fi diferit.

Ce au in comun fotbalistul Maradona, baschetbalistul Kobe Bryant, muzicianul Ludwig Van Beethoven si fizicianul Albert Einstein? Sunt (sau au fost) toti stangaci. Iar Flavio Oliveira este autorul unui studiu asupra posibilitatii de a inversa in mod artificial partea aleasa de creier pentru a pune in miscare corpul

De fiecare data cand facem o actiune, chiar daca este vorba doar despre a apasa pe un buton in ascensor sau a apuca o ceasca de cafea, creierul alege in mod automat ce mana sa utilizeze: dreapta (la 80% dintre persoane) sau stanga. Cu toate acestea, potrivit studiului publicat de Oliveira in revista stiintifica PNAS, stimuland creierul cu unde electromagnetice prin TMS ("transmagnetic stimulation", stimulare magnetica transcraniana) poate fi influentata aceasta decizie, transformand un dreptaci in stangaci si viceversa.

Echipa de cercetatori condusa de Oliveira a mai constatat si ca noi ne alertam intotdeauna ambele emisfere cerebrale, dar apoi doar una "intra in actiune". In afara de ambidextri, nu sunt totusi putini asa-numitiii stangaci care in ultima instanta utilizeaza ambele maini, facand probabil ceea ce face si stimularea magnetica transcraniana, dar cu mai multi efort si necesitand mai mult timp.

Si poate, in urma unui asemenea soi de studii, se va ajunge si la descifrarea misteriosului "sindrom al mainii extraterestre", in care un membru incepe sa se miste ca si cum ar fi comandata de un altul. Sa fi fost atunci faimoasa «mano de Diòs» al lui Diego Armando Maradona doar o manifestare a acestui sindrom?
Sursa: Corriere della Sera