Esti un adult foarte mofturos la mancare? Ai o problema medicala

29 11. 2010, 13:57

Spre deosebire de marea majoritate a oamenilor, care manaca multe feluri de mancaruri si au cateva pe care le evita, adultii care sufera de tulburarea respectiva nu accepta decat un numar foarte mic de mancaruri, iar orice altceva le produce repulsie.

Cercetatorii de la Universitatea Duke, SUA, considera ca acesti oameni au cu mancarea o altfel de relatie decat au persoanele obisnuite. Pentru ei, mancarea inseamna o experienta diferita - si anume, mai degraba neplacuta.

Asadar, nu e vorba doar despre mofturi si incapatanare: acesti oameni asociaza mancarea cu senzatiile dezagreabile. E posibil ca ei sa fi suferit, in copilarie, de probleme precum reflux acid sau tulburari gastrointestinale, sau sa fi perceput mesele in familie ca pe niste experiente neplacute, din cauza insistentei parintilor de a manca ori din cauza certurilor la masa.

Aceste preferinte foarte restranse (cartofi prajiti, sunca, inghetata, snack-uri) produc, deseori, probleme de sanatate si pot sa determine dificultati in relatiile de familie, sa le limiteze optiunile pentru un loc de munca si sa faca din intalnirile sociale un prilej de stres.

Desi cercetarile asupra acestei tulburari sunt abia la inceput, pare deja destul de clar ca problema e greu de tratat, odata ce persoana, ajunsa la maturitate, s-a obisnuit sa manance astfel tot timpul.

Cercetatorii recomanda, de aceea, ca bazele unei atitudini normale si sanatoase fata de mancare sa fie puse inca din copilarie, facand din masa in familie un prilej placut de intalnire si dand atentie problemelor legate de alimentatie pe masura ce apar.

Sursa: Live Science