“Transformer”-ii intra in lupta: masina de razboi humvee-elicopter-avion

02 12. 2010, 13:18

Un mijloc de transport rutier militar, noul humvee se poate transforma in elicopter la actionarea unui singur buton, permitandu-i vehiculului sa isi ia zborul pe deasupra obstacolelor si a pericolelor iminente din zonele de conflagratie. De asemenea, humvee-ul le va permite soldatilor sa evadeze rapid si eficient, pe calea aerului, dintr-o eventuala ambuscada a inamicilor, precum si evacuarea in viteza a ranitilor care necesita ajutor medical.



Agentia pentru Proiecte de Cercetare Avansata in Aparare a Pentagonului (sau DARPA) a lansat programul in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro pentru a dezvolta un vehicul armat zburator, care sa poata transporata patru soldati cu echipamente.

Vehiculul, cu o armura din materiale compozite pentru protectia echipajului in fata folului de mitraliera, a exploziilor si a unor rachete, va avea o autonomie, atat pe sol cat si in aer, de aproximativ 450 de kilometri. De asemenea, poate decola si ateriza vertical, asemenea avioanelor de vanatoare britanice Harrier, pentru a spori posibilitatile de acces in zone cu teren accidentat.



Fiind dotat cu mijloace de control automat, dispozitivul va putea fi condus si pilotat de o persoana necalificata ca pilot, marindu-i astfel flexibilitatea. In plus, pe acest vehicul se pot monta mitraliere si tunuri pentru a putea lansa atacuri grele. Cu o lungime de peste sase metri, masina ar putea atinge viteze de circa 105 km/h la sol si mai mult de 240 km/h in zbor.

Un prototip al vehiculului, denumit Transformer, sau TX, ar putea fi gata in 2015. In cadrul proiectului a fost cooptata si compania privata Terrafugia, deja bine cunoscuta pentru construirea unei masini zburatoare de uz comercial.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: