Prima pagină D:News

De peste 8.000 de ani oamenii se drogheaza cu coca

Redactia Descopera.ro | 12.05.2010 | ● Vizualizări: 870
De peste 8.000 de ani oamenii se drogheaza cu coca     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ultimele descoperiri arheologice ale unei expeditii stiintifice desfasurata in nordul Peru-ului, scot la iveala un fapt surprinzator: se pare ca, in randul primelor societati umane de vanatori-culegatori din zona, consumul frunzelor de coca era o ocupatie obisnuita. Aceasta este cea mai veche confirmare stiintifica a consumului de frunze ale arborelui de coca.

Primele dovezi colectate de arheologi constau in bucati de calcar mestecate, care contineu o mare cantitate de frunze de coca. Oamenii acelor timpuri obisnuiau sa arda roci bogate in calciu, pentru a produce pulbere de calcar, pe care o mestecau, apoi, cu frunzele de coca, astfel incat acestea sa isi elibereze mai multe substante active.

Frunzele de coca contin o serie de compusi chimici denumiti alcaloizi. In prezent, cel mai celebru este cocaina, extras si purificat in urma unor complexe procedee chimice. Cocaina pura, astfel rezultata, este principalul "ingredient" in obtinerea heroinei, unul dintre cele mai periculoase droguri sintetice.

Alti alcaloizi continuti in frunzele arborelui de coca sunt recunoscuti pentru proprietatile medicinale, in timp ce un alt grup de substante active au efecte stimulente, reduc oboselaa fizica si psihica, anihileaza senzatia de foame, imbunatatesc digestia si reduc efectele negative ale lipsei de oxigen de la altitudinile inalte, unde traiau populatiile proto-incase din Peru.

Teoriile anterioare sustineau ca oamenii au inceput sa mestece frunze de coca in urma cu "doar" 3.000 ani, insa expeditia peruana a descoperit ca aceasta practica dateaza de peste 8.000 de ani.

Sursa: BBCNews