Prima pagină D:News

Bufnita “sprancenata” a reaparut dupa 26 de ani

Redactia Descopera.ro | 12.06.2010 | ● Vizualizări: 737
Bufnita “sprancenata” a reaparut dupa 26 ani     bufnita, bufnita spranceneata, cucuvea, animale, natura, zoologie + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de ornitologi a descoperit in junglele amazoniene din statul Peru, prezenta catorva exemplare din specia bufnitei “sprancenate”, de departe bufnita cu cea mai bizara infatisare din intreaga lume.

Lumea stintifica a luat pentru prima data cunostiinta de existenta bufnitei sprancenate (Xenoglaus loweryi) in anul 1976. De atunci pana in prezent, nu a mai fost observata in libertate, cercetatorii considerand-o disparuta. Spre deosebire de restul speciilor de bufnite, cucuvele, huhurezi si ciufi, aceasta bufnita prezinta in jurul ciocului si sprancenelor pene modificate de dimensiuni uriase, care par niste mustati si sprancene "suprarealiste".

Numele sau stiintific, se traduce din latina in "bufnita stranie", denumire cum nu se poate mai inspirata. Grupul de ornitologi amatori a identificat-o in rezervatia naturala Abra Patricia, din nordul statului Peru. Specia a fost declarata periclitata, de catre International Union for the Conservation of Nature, specialistii sustinand ca arealul total de raspandire al speciei, cuprinde o suprafata de doar 100 kilometri patrati.

Habitatul bufnitei este restrans la cateva petice de paduri relicte incetosate, de fapt fragmente ale padurii ecuatoriale originare, caracterizate printr-un adevarat "acoperis de nori" datorat umezelii extreme.

Sursa : BBCNews