Colectia „secreta” a Marii Britanii iese in lume

06 12. 2010, 13:39

Cumparate din banii publici, picturile erau destinate decorarii cladirilor guvernamentale, iar acesta practica dateaza de aproape o jumatate de secol.

Dupa cum a explicat Ed Vaizey, ministrul culturii, multe guverne britanice succesive, in incercarea de a renova edificiile ce le apartineau, au gasit ca era mai ieftin sa cumpere picturi cu care sa acopere portiunile deteriorate ale peretilor, decat sa investeasca in lucrari mult mai costisitoare, precum schimbarea tapetului in salile numeroase si mari ale cladirilor.

Colectia cuprinde de la portrete ale reginei Elisabeta I (1533-1603) si panze ale pictorului John Constable (1776-1837), reprezentant al romantismului, pana la lucrari ale unor artisti contemporani, precum Damien Hirst sau Tracey Emin.

In cea mai mare parte a timpului, aproximativ doua treimi dintre picturi sunt imprumutate unor galerii de arta sau muzee din intreaga lume, pentru a fi prezentate in cadrul diverselor expozitii; altminteri, sunt pastrate intr-un depozit din centrul Londrei.

Pentru prima data, o parte dintre panze vor fi expuse in cadrul unui everniment special organizat: o expozitie care va fi deschisa la Galeria Whitechapel, in vara anului urmator.

Panzele care vor fi expuse au fost selectionate de membri ai guvernului si apropiati ai acestora, printre care Samantha Cameron, sotia prim-ministrului britanic.

Sursa: Sky News