Oamenii se lasa de fumat… daca plateste statul!

09 12. 2010, 13:21

Desi, la prima vedere, pare un proiect costisitor, beneficiile sale s-au dovedit considerabile: mult mai putine atacuri de inima si cazuri de obturare a arterelor, conform statisticilor spitalelor.

In doi ani si jumatate, 75.000 de pacienti ai Medicaid - programul american de asigurari de sanatate destinat persoanelor cu venituri reduse - din statul Massachusetts au beneficiat de ajutor financiar pentru a renunta la fumat: medicamente, plasturi si guma de mestecat cu nicotina, precum si sedinte de consiliere, au fost platite din bugetul alocat sanatatii.

Datele arata ca, intre anii 2006-2008, numarul fumatorilor a scazut cu aproape 10%, iar starea de sanatate a populatiei vizate s-a imbunatatit.

Astfel, numarul cazurilor de atacuri de cord inregistrate la spitale a scazut cu 46%, iar numarul internarilor pentru suferinte cardiovasculare acute, determinate de astuparea arterelor, s-a redus cu 49% - cifre impresionante, care i-au surprins chiar si pe reprezentantii autoritatilor.

Putine dintre statele americane (12%) desfasora programe asemanatoare (plata integrala a tratamentelor pentru renuntarea la fumat); 45% dintre ele ofera compensarea partiala a acestor tratamente, iar restul nu aloca bugete unor astfel de programe.

Sursa: FOXNews