Prima pagină D:News

Creierul care invata: a fost descoperit un mecanism-cheie

Redactia Descopera.ro | 12.13.2010 | ● Vizualizări: 1358
Creierul care invata: a fost descoperit un mecanism-cheie     creier, invatare, memorie, neuron + zoom
Galerie foto (1)

Desi procesele neurale asociate invatarii sunt destul de bine cunoscute, pana acum nu fusese clarificat motivul pentru care ele au loc doar pe parcursul anumitor stari mentale. In cadrul unui nou studiu, cercetatorii de la Universitatea Bristol, Marea Britanie, au reusit acum sa identifice neurotransmitatorul capabil sa intensifice capacitatea de invatare si memoria.

Acetilcolina este eliberata in creier in timpul invatarii si este cruciala pentru asimilarea amintirilor; rolul acestui neurotransmitator consta in sustinerea activitatii receptorilor NMDA, proteine care controleaza intensitatea conexiunilor dintre neuroni. La ora actuala, singurul tratament eficient al simptomelor deficitului cognitiv observat in boli precum Alzheimerul este utilizarea de medicamente care amplifica productia de acetilcolina, imbunatatind astfel capacitatile pacientului.

In cadrul studiului lor, cercetatorii de la Scoala de Fiziologie si Farmacologie din cadrul Universitatii Bristol au aratat exact modul in care aceltilcolina contribuie la functionarea receptorilor NMDA, inhiband activitatea altor proteine numite "canale SK", care in mod normal reduc activitatea acelorasi receptori. "Dintr-un punct de vedere terapeutic, studiul nostru sugereaza ca anumite medicamente care actioneaza asupra receptorilor specifici ai acetilcolinei pot fi de mare utilitate in tratamentul dereglarilor cognitive. Am demonstrat ca, imitand efectul acetilcolinei asupra unor anumiti receptori pot fi eficientizate conexiunile intre neuroni", a explicat Jack Mellor, seful echipei de cercetatori.


Sursa: Le Scienze

Tag-uri: creier | invatare | memorie | neuron