A fost realizat primul intestin „in eprubeta”

14 12. 2010, 11:45

"Este primul studiu care demonstreaza ca celule stem umane pluripotente pot fi determinate in laborator sa formeze in mod eficient un tesut uman cu o arhitectura tridimensionala si o compozitie celulara absolut identica cu cea a tesutului intestinal", a comentat biologul James Wells de la Spitalul de Pediatrie din Cincinnati, autor al studiului impreuna cu colegul lui, Jason Spence. Ambii sunt convinsi ca, in baza datelor obtinute de ei, alte grupuri de cercetare din lume vor putea in scurt timp sa reproduca acelasi rezultat.

Pentru fabricarea intestinului "in eprubeta" au fost utilizate atat celule stem embrionale, cat si stem obtinute prin reprogramarea celulelor adulte, denumite celule stem pluripotente induse (Ips). Secretul succesului acestui experiment a constat in identificarea tuturor ingredientelor necesare determinarii celulelor imature sa devina celule ale intestinului. Oamenii de stiinta au obtinut un "cocktail" infailibil de factori de crestere, capabil sa reproduca mediul in care intestinul se dezvolta la nivel embrional, si in el au cultivat celulele stem pana cand acestea s-au transformat in celule ale tesutului intestinal.

Testele pe animale au demonstrat ca intestinul poate fi utilizat cu succes in transplanturi, iar pasul urmator va fi replicarea experimentului pe oameni. Intre timp, intestinul in eprubeta le poate servi cercetatorilor si pe post de "laborator", pentru studiul efectelor anumitor medicamente.

Sursa: Corriere della Sera