Prima pagină D:News

O noua teorie a originii inelelor lui Saturn

Redactia Descopera.ro | 12.15.2010 | ● Vizualizări: 326
O noua teorie a originii inelelor lui Saturn     Saturn, satelit, planeta, Titan, meteoriti + zoom
Galerie foto (1)

Noua teorie considera inelele ca fiind primordiale, adica formate in urma acelorasi evenimente care l-au facut pe Titan sa fie unicul mare satelit al planetei.

Spectaculoasele inele ale lui Saturn ar putea sa se fi format in urma coliziunii cu planeta a unui satelit de dimensiunile lui Titan: aceasta este concluzia unui studiu publicat in revista Nature de cercetatorii de la Southwest Research Institute.

Inelele lui Saturn sunt in prezent alcatuite din 90-95% gheata de apa si restul din pulberi si detritus provenite din meteoriti rociosi, proportie care ii face pe experti sa considere ca la origine erau constituite din gheata pura.

Este vorba despre o compozitie destul de neobisnuita, dupa cum a reiesit din confruntarea cu alte materiale prezente in partea exterioara a sistemului solar, alcatuite din 50% gheata si 50% materiale stancoase.

In mod similar, s-a descoperit din masuratorile densitatii, faotul ca satelitii aceleiasi planete sunt neasteptat de bogate in gheata. Aceste circumstante au dus la o reviziuire a precedentei teorii a originii inelelor, potrivit careia acestea s-ar fi format in urma impactului cu o cometa.

"Acest scenariu ar fi produs cel mai probabil inele cu o compozitie de gheata si de pulberi mai degraba egala", a comentat Robin M. Canup, vice-presedinte al "SwRI Planetary Science Directorate" din Boulder, Colorado.

Acum insa, din rezultatele noului studiu reiese o noua teorie, care coreleaza formarea inelelor de cea a satelitilor lui Saturn, dintre care unul singur - Titan - are dimensiuni mari, spre deosebire de Jupiter, care poseda patru astfel de sateliti.

"Noul model considera inelele ca fiind primordiale, adica formate in urma acelorasi evenimente care au facut ca Titan sa fie unicul satelit de mari dimensiuni al planetei Saturn", a explicat Canup, precizand ca acest fapt implica ca inelele si lunile lui Saturn aflate mai in interior decat Tethys au o origine comuna, fiind ceea ce ramane din satelitul pierdut, tovarasul lui Titan.

Pe parcursul misiunii sale, sonda Cassini va masura masa inelelor si indirect va determina nivelul lor de contaminare, astfel putand fi estimata cu mai multa exactitate varsta acestor formatiuni.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: Saturn | satelit | planeta | Titan | meteoriti